Ετοιμάζεται έξοδος στις αγορές με 15ετές ομόλογο

Στην πρώτη κίνηση εξόδου στις αγορές για το 2020 προχωρεί – εκτός απροόπτου – σήμερα η κυβέρνηση, με το βλέμμα και στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.

Η κίνηση – η οποία έρχεται λίγες μέρες μετά την αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch και την ίδια μέρα που λαμβάνει χώρα συνέδριο του οίκου στην Αθήνα – προαναγγέλθηκε χθες από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα. “Οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ”, ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Ανέφερε ότι η χώρα έχει διπλάσιους ρυθμούς μεγέθυνσης και επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους. “Έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας”, με βάση τις αναφορές των οίκων αξιολόγησης, ανέφερε θυμίζοντας και τον δανεισμό εντόκων με αρνητικά επιτόκια.

Χθες, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις τράπεζες-αναδόχους (Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan) να ξεκινήσουν τη διαδικασία. Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η άντληση ποσού 2 με 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό επιτόκιο τοποθετείται κοντά στο 2% και περίπου 165 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (40 μ.β).

Υποστηρικτικά λειτουργεί και η νέα πολιτική αναταραχή στην Ιταλία και η αβεβαιότητα γύρω από τις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, καθώς τα ελληνικά ομόλογα παρέμειναν ανθεκτικά με τους επενδυτές.

Ο ΟΔΔΗΧ προσπαθεί να σταθεροποιήσει τα επίπεδα του επιτοκίου σε επίπεδα ωφέλιμα για τη διατήρηση μιας σταθερής τάσης βελτίωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, οτιδήποτε κάτω από το 1,9% ως απόδοση αποτιμάται ως εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα.

Το νέο ομόλογο θα έχει λήξη το 2035, μία χρονιά που το χρέος δεν έχει ακόμη κριθεί βιώσιμο και έτσι θα αποτελέσει ένα σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές.

Υπενθυμίζεται πως αν και οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι σχεδόν μηδενικές, αλλά και πως ο ΟΔΔΗΧ έχει καταστρώσει δύο σενάρια άντλησης 4-8 δισ. ευρώ φέτος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα