Εθνική Τράπεζα: Ξεπέρασαν τα 6,2 δισ. ευρώ οι προσφορές

Μόνο λίγα λεπτά χρειάστηκαν ώστε να καλυφθεί πλήρως το βιβλίο για τη διάθεση του 20+2% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Εθνική Τράπεζα.

Οι προσφορές ξεπέρασαν σχεδόν αμέσως το 1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά την πρώτη από τις τρεις ημέρες έφτασαν τα 6,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το euroday.gr, η τιμή προσεγγίζει το ανώτατο όριο του εύρους (5,44 ευρώ).

Σε ότι αφορά το ξένο βιβλίο καταγράφεται η παρουσία ισχυρών μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Για τη διάθεση τίτλων στην Ελλάδα ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από θεσμικούς, εταιρείες επενδύσεων και family offices.

Υπενθυμίζεται πως το ΤΧΣ έλαβε την απόφαση να διαθέσει μέσω δημόσιας προσφοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό μερίδιο, ύψους 20% (έως 182.943.031 μετοχές, το 15% των οποίων θα κατανεμηθεί σε Έλληνες και το υπόλοιπο σε ξένους επενδυτές), το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί κατά 2% εάν υπήρχε ισχυρή ζήτηση, όπως και συνέβη ήδη από τις πρώτες ώρες της χθεσινής ημέρας.

Με την πώληση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παραμένει στο πιστωτικό ίδρυμα με ποσοστό 18,39%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συναλλαγή που θα πραγματοποιήσει το Ταμείο εντός του 2023, καθώς η πώληση ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία το Ταμείο κατέχει το 27% των μετοχών, θα γίνει αμέσως μετά την ανακοίνωση την αποτελεσμάτων της οικονομικής χρήσης του 2023, στις αρχές Μαρτίου του 2024.

Retail: Θα πάρει το 3% συν το 1,99%
Η διαδικασία τόσο εκτός όσο και εντός των συνόρων ξεκίνησε την Τρίτη (14/11) το πρωί στις 10:00 και ολοκληρώνεται το απόγευμα της Πέμπτης 16 Νοεμβρίου το απόγευμα. Στην Ελλάδα, μέσω Δημόσιας Προσφοράς θα διατεθεί το 3% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Tράπεζας.

Εφόσον υπάρξει αυξημένη ζήτηση στην ελληνική αγορά, κατά πάσα πιθανότητα, το ποσοστό θα φθάσει στο 4,99%, απορροφώντας το επιπλέον 1,99% που δύναται να διατεθεί όπως περιγράφεται στο ενημερωτικό δελτίο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα