Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Έως και ανάκληση άδειας σε φαρμακοποιούς για πλαστά rapid test

Σε όσους φαρμακοποιούς και παρόμοιες ειδικότητες που διενεργούν ράπιντ τεστ και για λίγα χρήματα αναρτούν πλαστά αποτελέσματα, απευθύνθηκε ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όσοι για 10, 20, 100 ευρώ σκέφτονται ότι μπορούν να παίζουν με τους συναδέλφους τους στα νοσοκομεία, οι ποινές θα φτάσουν εκτός από τις ποινικές κυρώσεις και σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας».

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους που δεν θέλουν να επιβαρύνονται με το κόστος των ράπιντ τεστ, ο κ. Μπίνης αναφέρθηκε σε δύο δικλείδες ασφαλείας.

«Έχουμε τη βάση των ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων και την ενιαία αρχή πληρωμής. Από το γραφείο μας έχουμε 3 άτομα μαζί με το ΥΠΕΣ και παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο ποιοι έχουν υποχρέωση προσκόμισης ράπιντ τεστ και πόσα τελικά προσκομίζονται», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως οι υπάλληλοι που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα σχετικά με την επίδειξη των ράπιντ, αφενός θα τους κοπεί ο μισθός ενώ θα βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις.

Οι βάσεις δεδομένων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας μπορούν να δείξουν απότομες αυξομειώσεις στον αριθμό των εμβολιασμένων ή περίεργες ώρες καταχωρήσεων πράξεων και άλλες παραμέτρους, ανέφερε ο κ. Μπίνης. Έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση του Έβρου, όπου «είδαμε πολλές καταχωρήσεις περίεργες ώρες και μόλις μετέβη επί τόπου και έκανε την έρευνά της η Ελληνική Αστυνομία, ανακάλυψε αυτό το μοτίβο της διενέργειας εικονικών ράπιντ τεστ, προκειμένου ανεμβολίαστοι να μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους χωρίς να υφίστανται τις κυρώσεις».

Η δυνατότητα της ανάλυσης και της εξόρυξης δεδομένων επιτρέπουν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς από το γραφείο τους να εντοπίζουν πού υπάρχει υψηλός κίνδυνος.

Αναφερόμενος στην περίπτωση του Παλαμά, είπε ότι το αντίστοιχο πρόβλημα δεν ήταν πλαστά πιστοποιητικά αλλά οι εικονικοί εμβολιασμοί. Διευκρίνισε ότι «μόνο το τελευταίο σ/κ οι δικοί μας άνθρωποι έλεγξαν 5000 ένα προς ένα πιστοποιητικά για εικονικούς εμβολιασμούς. Και αυτό έχει δυσκολία στην ανίχνευση, γιατί από τη στιγμή που μπεις στο σύστημα, το πιστοποιητικό που εκδίδεται είναι νόμιμο, είναι πραγματικό. Εκεί παρακολουθούμε ανώμαλα μοτίβα, πχ δεν μπορεί κάποιος να πηγαίνει από την Κρήτη στην Καρδίτσα για εμβολιασμό».

Τα τελευταία 2 χρόνια, σημείωσε ο κ. Μπίνης, οι φορείς ελέγχου βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό με συνεχείς συσκέψεις, χωρίς επικαλύψεις, με τον έναν να αξιοποιεί τις πληροφορίες του άλλου. «Η δυνατότητα που έχουμε να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και επαγγελματικές δραστηριότητες, σε αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια, σε συγκεκριμένα ιστορικά παραβατικότητας, μας επιτρέπει να συλλέξουμε δεδομένα και φυσικά όταν ανοίξει μια έρευνα, δεν ξέρεις πού θα καταλήξεις».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα