Εταιρεία -κολοσσός κλείνει λόγω κορωνοϊού

Η Virgin Atlantic υποβάλλει αίτηση για πτώχευση καθώς συνεχίζει να μετρά απώλειες εκατομμυρίων λόγω του κορωνοϊού.

Η Virgin Atlantic ζητά προστασία μέσω του άρθρου 15 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ, ο οποίος επιτρέπει σε έναν ξένο οφειλέτη να προστατεύει τα περιουσιακά στοιχεία του στη χώρα.

 

Οι εταιρείες εκτός των ΗΠΑ χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο άρθρο για να αποκλείσουν τους πιστωτές που θέλουν να υποβάλουν αγωγές ή να δεσμεύσουν περιουσιακά στοιχεία εταιρειών στις ΗΠΑ.

Η αίτηση έρχεται ένα μήνα σχεδόν μετά την ανακοίνωση της Virgin Atlantic ότι είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να επιβιώσει για άλλους 18 μήνες.

Η πτώχευση είναι η δεύτερη που υποβάλλεται φέτος από αεροπορική εταιρεία της Virgin Group. Η πρώτη ήταν η Virgin Australia, η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας, η οποία προχώρησε στην κίνηση αυτή καθώς οφείλει 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερους από 12.000 πιστωτές.

Η κατάθεση του αιτήματος για πτώχευση από την Virgin Atlantic στο δικαστήριο των ΗΠΑ στη νότια περιοχή της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι έχει προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους «για μια συναινετική ανακεφαλαιοποίηση» που θα απαλλάξει το χρέος από τον ισολογισμό της και «θα το τοποθετήσει αμέσως σε βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Παράλληλα, την Τρίτη, η αεροπορική εταιρεία κατέθεσε έγγραφο σχεδίου αναδιάρθρωσης στο ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου, όπου η Virgin Atlantic έλαβε έγκριση την Τρίτη για να συγκαλέσει συνεδριάσεις των επηρεαζόμενων πιστωτών για να ψηφίσουν το σχέδιο στις 25 Αυγούστου.

Εκπρόσωπος της Virgin Atlantic δήλωσε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης τέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου «για την εξασφάλιση της απαραίτητης έγκρισης από όλους τους σχετικούς πιστωτές, πριν από την εφαρμογή του».

Το Bloomberg ανέφερε ότι η Virgin Atlantic είπε πως θα μπορούσε να εξαντληθεί ολοσχερώς σε οικονομικό επίπεδο μέχρι τον Σεπτέμβριο εάν δεν εγκριθεί συμφωνία αναδιάρθρωσης.

Τον Ιούλιο, η αεροπορική εταιρεία που δημιούργησε ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, σε ανακοίνωσή της ανέφερε η ιδιωτική της συμφωνία με τους ενδιαφερόμενους εξάλειψε την ανάγκη υποστήριξης από τη βρετανική κυβέρνηση που είχε ζητήσει ο ιδρυτής της.

Η αεροπορική εταιρεία, 51% που ανήκει στην Branson’s Virgin Group και 49% από την αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta, έκλεισε τη βάση της στο Gatwick και περιέκοψε περισσότερες από 3.500 θέσεις εργασίας για να αντιμετωπίσει την οικονομική πτώση από την πανδημία του κοροναϊού.

Ανέφερε δε, ότι πρέπει να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση «όχι μόνο για να επιβιώσει από τις απειλές που θέτει η παγκόσμια πανδημία Covid-19, αλλά για να ευδοκιμήσει όταν περάσει η παγκόσμια κρίση υγείας».

Τον Ιούλιο, η Virgin Atlantic ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε μια συμφωνία διάσωσης με μετόχους και πιστωτές αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων λιρών για να εξασφαλίσει το μέλλον της, μετά την κρίση του κοροναϊού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα