

Η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος αποτελεί εστία προβληματισμού για την ελληνική οικονομία, που στο σύνολό της συνεχίζει δυναμικά το 2024 και υπεραποδίδει έναντι της ευρωπαϊκής. Οι εξαγωγές επανήλθαν μετά από αρκετό σε διάστημα σε θετικό έδαφος, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να μπει «φρένο» στη διεύρυνση του ελλείμματος.
Γράφει ο Νώντας Βλάχος
Επιχειρώντας μια πρώτη ανάλυση για τη συνθήκη που έχει διαμορφωθεί-παγιωθεί και αφορά το εμπορικό έλλειμμα, γίνεται σαφές το εξής: η εγχώρια παραγωγή πρέπει να πατήσει γκάζι και να ενισχυθεί, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Αυτό αποτελεί, όπως διαφαίνεται, απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου οι εξαγωγές να κινηθούν ανοδικά προς τα πάνω και να περιοριστεί το επικίνδυνο φαινόμενο ενίσχυσης του εμπορικού ελλείμματος.
Στο πρώτο τετράμηνο του 2024 το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 1,44 δισ. ευρώ ή κατά 15,1%, στα 11 δισ. ευρώ από 9,56 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2023. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στα 9,01 δισ. ευρώ από 7,68 δισ. ευρώ, δηλαδή διογκώθηκε κατά 1,33 δις. ευρώ ή κατά 17,3%. Σ’ ό,τι αφορά στον Απρίλιο, το εμπορικό έλλειμμα στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου του 2024 αυξήθηκε κατά 1,44 δισ. ευρώ ή κατά 15,1%, στα 11 δισ. ευρώ από 9,56 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2023. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στα 9,01 δισ. ευρώ από 7,68 δισ. ευρώ, δηλαδή διογκώθηκε κατά 1,33 δισ. ευρώ ή κατά 17,3%.
Στοιχείο άκρως ενθαρρυντικό αποτελεί το γεγονός ότι τον Απρίλιο καταγράφονται αυξητικές τάσεις σε όλους τους κυριότερους κλάδους, με μοναδική εξαίρεση εκείνον των Λαδιών (-34,9%).
Πιο συγκεκριμένα, ποσοστιαία άνοδος καταγράφεται στις υψηλές σε αξία κατηγορίες: Πετρελαιοειδή-Καύσιμα (2,7%), Τρόφιμα (28,1%), Βιομηχανικά (20%), Χημικά (25,2%), και Μηχανήματα (9,1%).
Σημαντικά, όμως, ενισχυμένες εμφανίζονται και εκείνες των Διαφόρων Βιομηχανικών (3,9%), των Πρώτων Υλών (22,1%), των Ποτών & Καπνού (39,2%) και των χαμηλών σε αξία εξαγωγών των Εμπιστευτικών Προϊόντων (42,3%), σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Πού κατευθύνονται τα ελληνικά προϊόντα
Η σταθερή πρωτιά της Ιταλίας και η αλματώδης άνοδος των ΗΠΑ στο top 10 ξεχωρίζουν από τις αλλαγές στον «χάρτη» των ελληνικών εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του 2024. Στους κορυφαίους προορισμούς που κατευθύνονται τα ελληνικά προϊόντα ξεχωρίζουν ακόμη η Γερμανία, η Βουλγαρία και η Κύπρος.
Πλην της πρώτης δεκάδας των χωρών-πελατών των ελληνικών προϊόντων για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024, αξίζει να σημειωθεί η σημαντική αύξηση των εξαγωγών (134.3%) και μεγάλη άνοδο στην κατάταξη της Ουκρανίας (13η θέση από 21η) και της Αιγύπτου (19η από 32η) με αύξηση 99.9%. Η υποχώρηση της Λιβύης (17η από 5η) με πτώση -61,8% και η άνοδος της Κροατίας (25η από 38η) με αύξηση 71,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Σχετικά Νέα
Ξεκίνησε η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα – Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας
Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε βάσει του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για πλήρη και συνεχή.
Πάπας Φραγκίσκος: Ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο τον αποχαιρετούν
Η είδηση του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου σκόρπισε παγκόσμια θλίψη και συγκίνηση. Από την.
SOS για τη Σαντορίνη: Τα υποθαλάσσια ηφαίστεια είναι ικανά για μεγάλες εκρήξεις
Μπορεί οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις οι οποίες για μήνες ταρακούνησαν τις νοτιοανατολικές Κυκλάδες, με.
Πώς θα κυμανθεί το επόμενο διάστημα η τιμή των καυσίμων
Ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρώην πρόεδρος πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων μίλησε στο Open και εξήγησε.