Εσθονία: Το ΝΑΤΟ πρέπει να διευκρινίσει τα συγκεκριμένα βήματα που χρειάζεται η Ουκρανία για να γίνει μέλος της συμμαχίας

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να διευκρινίσουν τα συγκεκριμένα βήματα που χρειάζεται η Ουκρανία για να γίνει μέλος της συμμαχίας και να προχωρήσουν πέρα από την επανάληψη της πάγιας θέσης ότι είναι ευπρόσδεκτη να ενταχθεί στο μπλοκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται τον κορυφαίο διπλωμάτη της Εσθονίας.

“Δεν αρκεί πλέον να επαναλαμβάνουμε απλώς την ήδη υπάρχουσα θέση ότι η Ουκρανία είναι ευπρόσδεκτη στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών Margus Tsahkna σε συνέντευξή του. “Πρέπει να κάνουμε βήμα μπροστά και να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα” σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Ουκρανίας όταν οι ηγέτες συγκεντρωθούν στο Βίλνιους αυτό το καλοκαίρι, είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να υπάρξουν σαφή μηνύματα υπέρ της ένταξης της χώρας του στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Το Κίεβο έχει επίσης ζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας προτού γίνει πλήρες μέλος, ένα περίπλοκο αίτημα δεδομένου ότι θα μπορούσαν να παρασύρουν έναν σύμμαχο και το ΝΑΤΟ ευρύτερα σε πόλεμο με τη Ρωσία λόγω των δεσμεύσεων συλλογικής άμυνας.

Πολλοί σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν διστάσει να περιγράψουν λεπτομερώς τα επόμενα βήματα για την ένταξη της Ουκρανίας, δεδομένου του κινδύνου να εμπλακούν σε μια άμεση σύγκρουση με το Κρεμλίνο. Αντ’ αυτού, προσπάθησαν να επικεντρωθούν στο πώς θα διατηρήσουν τη στρατιωτική βοήθεια ώστε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος.

Η Σύνοδος Κορυφής το καλοκαίρι

Αφού η ΕΕ παραχώρησε στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, το ΝΑΤΟ εξετάζει επίσης τρόπους για να κρατήσει τη χώρα κοντά του μακροπρόθεσμα και να συμβάλει στη δημιουργία των βάσεων για την ενδεχόμενη ένταξή της, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση της άμυνάς της για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιχειρήσει νέα εισβολή μετά το τέλος του τωρινού πολέμου.

Ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται, οι ηγέτες στο Βίλνιους αναμένεται να υπογράψουν μέτρα που περιλαμβάνουν ένα μακροπρόθεσμο ταμείο με συνολικό ποσό 500 εκατ. ευρώ ετησίως στο πλαίσιο βοήθειας της Ουκρανίας. Μπορεί επίσης να αναβαθμίσουν το επίσημο καθεστώς της σχέσης του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία, καθώς και να καθιερώσουν μια μόνιμη διαδικασία διαβούλευσης για τη συζήτηση των προβλημάτων ασφαλείας.

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ Natalia Galibarenko υπερασπίστηκε τις προσδοκίες της χώρας της για τη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους ως “πολύ ρεαλιστικές”. “Καταλαβαίνουμε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κατονομάσει την ακριβή ημερομηνία της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας. Ωστόσο, μια ακόμη επιβεβαίωση της πολιτικής των “ανοιχτών θυρών” δεν είναι πλέον αρκετή”, δήλωσε η Galibarenko, προσθέτοντας ότι “είναι καιρός να καθορίσουμε μια σαφή πορεία προς την ένταξη της χώρας μας”. Η ίδια είπε επίσης ότι η Ουκρανία αναμένει πως στη σύνοδο κορυφής θα εγκριθούν πρακτικά μέτρα συνεργασίας, αλλά πρόσθεσε ότι “πιστεύουμε επίσης ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις”.

Ερωτηθείς εάν η Εσθονία θα ήταν πρόθυμη να παράσχει στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας πριν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Tsahkna συμφώνησε ότι το Κίεβο θα πρέπει να τις λάβει, αλλά τόνισε ότι η προσοχή θα πρέπει πρώτα να επικεντρωθεί στο πώς και πότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα