Έσπασε το πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς οι Επενδυτές εστιάζουν στις εξελίξεις που αφορούν το μέτωπο της πανδημίας, την ίδια ώρα που ισχύουν, ή επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα, στις περισσότερες Χώρες της Ευρώπης.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του οποίου ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 2,84% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από “πενταρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, με αθροιστικές απώλειες 14,97%, σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης και ανακατάληψης του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 800 μονάδων, σε μία συνεδρίαση με έκδηλη την επιφυλακτικότητα και στην οποία δεν έλλειψαν οι εναλλαγές προσήμων, τουλάχιστον στο πρώτο μέρος των συναλλαγών.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, δεν μπορούν να αποκλειστούν επιλεκτικές τοποθετήσεις σε Δεικτοβαρείς μετοχές που έχουν διορθώσει αρκετά και έχουν ικανοποιητικά θεμελιώδη, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής των traders θα παραμείνουν οι μετοχές των Τραπεζών και ειδικά της Πειραιώς, όπου οι 394,4 εκατ. νέες μετοχές, από τη μετατροπή των Cocos, θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση αύριο 14/1, ενώ είναι όλο και πιο ευδιάκριτη, η επερχόμενη Α.Μ.Κ. της Τράπεζας.

Επίσης στο επίκεντρο θα παραμείνει και η μετοχή του Ελλάκτωρα, λόγω των πληροφοριών για εξάσκηση της option από την Invesco.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+6,43%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) και τεχνικά, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 1,70 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), για να κινηθεί προς την επόμενη και ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση των 1,90 – 2,00 ευρώ.

Διιστάμενες δείχνουν οι εκτιμήσεις Επαγγελματιών του χώρου, όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες διαθέσεις της Αγοράς.

Σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.), που δείχνει να εκφράζει τους συγκρατημένα αισιόδοξους, “η αποφόρτιση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν βοήθησε στην επιστροφή της ανοδικής τάσης στην Ελληνική Αγορά, η οποία έδειξε να μένει από τζίρο στις τελευταίες συνεδριάσεις. Το βασικό ζητούμενο είναι το πότε θα υπάρξει ουσιώδης αλλαγή στο Λιανεμπόριο, ώστε να κινηθεί ζωηρότερα το χρήμα και να μειωθούν οι κίνδυνοι των επισφαλειών. Σε αυτό το διάστημα οι Επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να ‘παίζουν άμυνα’, αξιοποιώντας τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κατάστασης (χαμηλότοκα δάνεια, επιδοτήσεις) διατηρώντας παράλληλα υψηλό βαθμό λειτουργικής εγρήγορσης. Παρόλα αυτά η αδυναμία σε μια Αγορά που έχει, θεωρητικά, καλά νέα μπροστά της, μπορεί να είναι και ευκαιρία. Η αντίληψη αυτής της προσωρινής φάσης, είναι βασική για την κατανόηση των επιμέρους ευκαιριών που θα προκύψουν από την διόρθωση. Η εμπειρία έχει δείξει ότι όσο πιο πολύ συσσωρεύει μια Αγορά, τόσο μεγαλύτερη είναι η εκτόνωση που ακολουθεί. Επίσης οι τιμές είναι πιο ‘δεμένες’ και οι διορθώσεις που ακολουθούν πολύ πιο συνεκτικές και ήπιες. Σε ένα περιβάλλον ισχνών επιχειρηματικών νέων, μοιραία το εξωτερικό θα έχει αυξημένη βαρύτητα στην διαμόρφωση των τάσεων. Και από ότι φαίνεται και οι Ξένες Αγορές έχουν μπει σε μια ανάλογη διαδικασία αναμονής, σχετική με το άνοιγμα των Οικονομιών, αλλά και τις δημοσιεύσεις του τετάρτου τριμήνου. Ας θεωρήσουμε την τωρινή στάση μια διαδικασία ‘χωνέματος’ των τιμών, κάτι σαν το ‘base camp’ για τους Ορειβάτες”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “οι περισσότεροι Δεικτοβαρείς τίτλοι, που έπαιξαν τον ρόλο ‘ταγού’ στην ανοδική κίνηση που ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη, παρουσιάζουν εμφανέστατα σημάδια κόπωσης, προεξάρχοντος του Τραπεζικού κλάδου. Απλά το συνεχιζόμενο ‘rotation’ δεν επιτρέπει στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινηθούν προς σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Εξαιρετικά ανησυχητική η καθίζηση του τζίρου, αν συνεχιστεί θα κατεβάσει πολύ τον πήχη των προσδοκιών, ενώ εικόνα αυξανόμενης ‘εγκατάλειψης’ παρουσιάζουν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ακόμα και σε ‘χαρτιά’ θεωρούμενα ‘αντιδείκτες’, που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να διεκδικήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις και σε συνεδριάσεις έκδηλης επιφυλακτικότητας. Ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός, ότι όλο και περισσότεροι από τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές των ‘ελαφρών ταξιαρχιών’, αναρριχώνται ψηλότερα με πολύ χαμηλές συναλλαγές και τους λίγους αγοραστές στοιχημένους, σημαντικά χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο”.

Κινήσεων κατοχύρωσης κερδών συνέχεια και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την, μικρή, περαιτέρω άνοδος των αποδόσεων (στο 0,694% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Alpha BankΑΛΦΑ +3,26% (+3,26%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι τίτλοι των Εθνικής (+1,33%), Eurobank (+0,62%) και Πειραιώς (+1,31%), με την τελική εικόνα να δίνει απόλυτο πλεονέκτημα στους αγοραστές, όμως τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, καλό θα ήταν να τηρήσουν στάση αναμονής.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 477,18 (-0,15%) και 491,05 μονάδων (+2,75%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 487,6 (+2,03%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 485,71 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,63%.

Υπενθυμίζεται για τον εν λόγω δείκτη, ότι το κλείσιμο χαμηλότερα της πρώτης ζώνης στήριξης στις 494 – 489 μονάδες, διατηρεί περιθώρια υποχώρησης προς τις 471, 461 – 456 και 448 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων). Μέγιστη αποδεικτή διόρθωση, αλλά με σαφώς “χαλασμένη” εικόνα, μέχρι τις 418 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 404 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Ο εν λόγω δείκτης για να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο, θα ήθελε εντυπωσιακό “come back” με κλεισίματα υψηλότερα των 532 (ημερήσιο “stop short”) και 557 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων). Σε μία τέτοια περίπτωση, η οποία δεν διαφαίνεται με τα τρέχοντα δεδομένα, δεν μπορεί να αποκλειστεί αναρρίχηση μέχρι τις 573 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “την έκδοση ομολόγου Tier I ύψους 650 εκατ. ευρώ, πωλήσεις δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων shipping (600 εκατ. ευρώ) και leasing, αλλά και Α.Μ.Κ. 800 εκατ. έως 1,1 δισ. ευρώ ετοιμάζει εκ παραλλήλου η Τράπεζα Πειραιώς, σε συνδυασμό με τη μεγάλη τιτλοποίηση των 13 δισ. ευρώ. Το πλάνο που ‘χτίζουν’ η Διοίκηση της Τράπεζας σε συνεργασία με τους Συμβούλους (Goldman Sachs – UBS) έχει ετοιμασθεί σε μεγάλο βαθμό και οι υφιστάμενοι Μέτοχοι Τζον Πόλσον, Άλεξ Μυστακίδης και τα funds που κατέχουν ήδη ικανό ποσοστό μετοχών έχουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να μετάσχουν στην επικείμενη Α.Μ.Κ.”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα δίνει σαφές πλεονέκτημα στους “buyers”, με αρνητική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (-0,57%), ΒΙΟ (-0,85%), ΔΕΗ (-1,21%), ΕΕΕ (-0,99%), ΜΠΕΛΑ (-2,76%), ΟΛΠ (-0,42%) και ΦΡΛΚ (-1,26%).

Την παύση της διαπραγμάτευσης 9965956 ιδίων μετοχών, που είχε αποφασιστεί κατά την έκτακτη γ.σ. της 4/12/2020, ανακοίνωσε ο ΟΤΕ.

Οι εν λόγω μετοχές αποκτήθηκαν στο διάστημα από 4/3/2020 έως 31/10/2020, με μέση τιμή αγοράς €12,14 ανά μετοχή, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από την έκτακτη γ.σ. (20/2/2020) προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών. Μετά την ως άνω μείωση, λόγω της ακύρωσης των μετοχών, το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται, πλέον, σε €1.302.390.394,60 (από €1.330.594.050,08 προ της μείωσης) και διαιρείται σε 460.208.620 κοινές ονομαστικές μετοχές (από 470.174.576 κοινές ονομαστικές μετοχές προ της ακύρωσης), ονομαστικής αξίας €2,83 η κάθε μία.

Ως ημερομηνία ακύρωσης και διαγραφής από το Χ.Α. των άνω ιδίων μετοχών ορίστηκε η 15/1/2021.

Ο τίτλος του ΟΤΕ (+1%) σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο (είχαν προηγηθεί μία αμετάβλητη και τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), αλλά υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 13,28 ευρώ (+2,15%).

Αν η μετοχή πετύχει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 13,30 ευρώ, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 13,50 (gap), 13,85 – 14,00 και 14,43 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Αντίθετα, επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 13,18 ευρώ, μπορεί να “σπρώξει” τον τίτλο προς τα 12,80 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 10,97 ευρώ.

Μόνο λίγες δεν είναι οι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της Jumbo (-2,76%), η οποία σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Το κλείσιμο χαμηλότερα των 13,57 ευρώ απαιτεί, περαιτέρω, μείωση “long” θέσεων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 13,16 και 12,96 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στα 14,36 ευρώ.

Σχετικά Νέα