ESM: Η αποπληρωμή του ΔΝΤ μειώνει το χρέος κατά 3% του ΑΕΠ

Τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους κατά τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ μακροχρόνια και κατά τουλάχιστον 1,1% του ΑΕΠ φέτος, λόγω της πρόωρης αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ αξίας 2,7 δισ. ευρώ, προβλέπει ο ESM. Η εν λόγω πρόβλεψη (που προαναγγέλλεται ότι θα βελτιωθεί), περιλαμβάνεται στο πόρισμα που έχει σταλεί στο EWG αλλά και στα κοινοβούλια των κρατών – μελών για να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης (σ.σ. πρέπει να συμφωνήσουν ότι δεν επιθυμούν ανάλογη πρόωρη αποπληρωμή των υπολοίπων δανείων).

Το σχετικό αίτημα για την πρόωρη μερική εξόφληση του οφειλόμενου δανείου τελεί σε διαδικασία έγκρισης από τη Γερμανική Βουλή. Μάλιστα, από τη γερμανική πλευρά αναφέρεται ότι η τελική λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο (από τον EFSF και τον ESM) έχει προγραμματιστεί για τις 28/29 Οκτωβρίου (εφόσον βεβαίως ολοκληρωθούν όλες οι ανάλογες κοινοβουλευτικές διαδικασίες).

Η επιστολή του ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρα

Στην επιστολή του προς τον ESM o Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  ζητά την πρόωρη αποπληρωμή ποσού 2,182 δισ. δολ (2,7 δισ. ευρώ περίπου), αναλύοντας τα οφέλη που θα προκύψουν από την εν λόγω κίνηση την οποία, όπως εξηγεί, ακολούθησαν άλλωστε στο παρελθόν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Εξηγεί ότι θα μειώσει τους επιτοκιακούς και συναλλαγματικούς κινδύνους και το κόστος δανεισμού.

Επισημαίνει ότι “πιστεύουμε πως η προτεινόμενη εμπροσθοβαρής αποπληρωμή του ΔΝΤ θα έχει μία σημαντική και θετική επίδραση στα δημοσιονομικά της χώρας”, καθώς θα αποπληρώσει ένα μέρος από το πιο ακριβό κομμάτι του ελληνικού χρέους.  Καθιστά επίσης σαφές ότι το ποσό θα καλυφθεί από τα διαθέσιμα που έχει συγκεντρώσει η χώρα με την έξοδό της στις αγορές και ότι έτσι διατηρεί αλώβητο το μαξιλάρι διαθέσιμων των 15,7 δισ. ευρώ.

Επίσης αναφέρει ότι διατηρώντας ένα υπόλοιπο δανείου με το ΔΝΤ θα διασφαλίσει τη συνέχιση της ενασχόλησής του με την Ελλάδα κατά τη μεταπρογραμματική περίοδο έως και τον Ιούνιο του 2024. Στην επιστολή επισημαίνεται επίσης ότι η Ελληνική Δημοκρατία “δεσμεύεται να εργάζεται στενά με τους διεθνείς της εταίρους με στόχο την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και βιωσιμότητας του χρέους”.

Η έκθεση του ESM – εύσημα για την οικονομία

O ESM στην έκθεσή του  -η οποία δημοσιεύεται από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών μαζί με την επιστολή του Έλληνα ΥΠΟΙΚ- ζητά ξεκάθαρα να προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ. Και τούτο καθώς κρίνεται εξαιρετικά επωφελές. Τόσο γιατί βελτιώνει την εικόνα του χρέους, όσο και γιατί στέλνει θετικά μηνύματα στην αγορά και στους ξένους οίκους αξιολόγησης, ώστε να υποστηρίξει περαιτέρω την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

Εξηγεί επίσης ότι η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα βελτιώσει οριακά τη διατηρησιμότητα του χρέους καθώς τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν μικρότερο χρόνο λήξης και υψηλότερο κόστος. Επικαλείται την ανάλυση βιωσιμότητας που γίνεται όμως με δεδομένα Ιουνίου 2019 που δείχνει ότι μειώνεται το χρέος κατά 1,1% του ΑΕΠ το 2019 και κατά 3% έως το 2060 (σ.σ. η προσομοίωση γίνεται με ποσό αποπληρωμής 2,2 δισ. ευρώ και όχι 2,7 δισ. ευρώ και άρα στην πράξη το όφελος είναι μεγαλύτερο).

Προαναγγέλλεται νέα επικαιροποιημένη μελέτη βιωσιμότητας στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης. Εκτιμάται επίσης ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι χαμηλότερες κατά 0,7% του ΑΕΠ έως το 2060.

ESM: Η αποπληρωμή του ΔΝΤ μειώνει το χρέος κατά 3% του ΑΕΠ

Οι συστάσεις ESM για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Ο ESM εξηγεί επίσης ότι το ποσό της πρόωρης αποπληρωμής αντιστοιχεί στις δαπάνες που θα έπρεπε να γίνουν έως και τον Ιανουάριο του 2021. Μειώνει το υπόλοιπο του δανείου με το ΔΝΤ σε 4,554 δισ. δολ (από 6,735 δισ. σήμερα) και το επιτόκιο σε 1,91% (έναντι επιτοκίου 4,91% του δανείου που αποπληρώνεται) και έχει καθαρό όφελος 33 εκατ. ευρώ. Κρίνεται επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος ανάλογης κίνησης για τα δάνεια με την ΕΕ αφού έχουν επιτόκιο πολύ πιο χαμηλό από αυτό που επιτυγχάνει η χώρα από τις αγορές (1,11% για τα παλαιά δάνεια  του ESFF και 0,83% για τα δάνεια του ESM).

Στα σχόλιά του για την Ελλάδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “oι κίνδυνοι για την αποπληρωμή των δανείων του EFSF και του ESM παραμένουν περιορισμένοι βραχυπρόθεσμα, ενώ οι προκλήσεις παραμένουν μεσοπρόθεσμα”, παραπέμποντας στις σχετικές επισημάνσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση για την 3η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. “Η οικονομία ανακάμπτει σταδιακά και η Ελλάδα πέτυχε για άλλη μια φορά τον στόχο της για πλεόνασμα το 2018. Η Ελλάδα έχει επίσης ολοκληρώσει με επιτυχία αρκετές εκδόσεις ομολόγων και επωφελήθηκε από αναβαθμίσεις από αξιολογητικούς οίκους”.

Εξηγεί όμως και  ότι “παραμένουν αποτελέσματα που έχει κληροδοτήσει η κρίση” όπως τα “ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους,  μη εξυπηρετούμενων δανείων και ποσοστού ανεργίας”. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον ESM” η μείωση αυτών των ανισορροπιών σε ασφαλέστερα επίπεδα θα απαιτήσει μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη και το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν η Ελλάδα διατηρήσει εποικοδομητική σχέση με τα θεσμικά όργανα, με βάση τη διαρκή τήρηση των μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων”. Επισημαίνει ότι η εν εξελίξει 4η αξιολόγηση αποτιμά τις τρέχουσες εξελίξεις και πολιτικές.

Αναφέρει επίσης ότι “η δέσμευση της Ελλάδας –που επαναλαμβάνεται στο ελληνικό αίτημα– να συνεχιστεί η συνεργασία με τα θεσμικά όργανα και η εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων που ευνοούν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας “είναι ευπρόσδεκτη”. Εξηγεί ότι οι ελληνικές “αρχές δεσμεύονται επίσης να ακολουθήσουν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές, εξασφαλίζοντας έτσι ότι η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ δεν θα επιδεινώσει τη θέση του EFSF και του ESM ως πιστωτή”.

Σε ξεχωριστή επιστολή του EFSF/ESM προς τον επικεφαλής του EWG ζητείται να συζητήσει το θέμα σε αυτό το επίπεδο. Αναφέρεται ότι η πρόωρη αποπληρωμή είναι προς το συμφέρον των υπολοίπων δανειστών και ότι εδράζεται και στην δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια. “Η Ελλάδα έχει επίσης ολοκληρώσει επιτυχώς αρκετές εκδόσεις ομολόγων και έχει επωφεληθεί από αναβαθμίσεις οίκων αξιολόγησης. Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει ένα μεγάλο μαξιλάρι διαθεσίμων” αναφέρει στην επιστολή προς τον επικεφαλής του EWG.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα