Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, οι επιχειρήσεις καλούνται, να ξεφύγουν από τα στενά όρια του κέρδους και πέρα από παραγωγικές, να είναι και υπεύθυνες. Η βιωσιμότητα από προαιρετική επιλογή, έχει γίνει στρατηγική αναγκαιότητα και το τρίπτυχο ESG, αποτελεί πλέον βασικό άξονα για την ανάπτυξη υπεύθυνων και ανθεκτικών επιχειρηματικών μοντέλων.
Γράφει η Έλενα Βαβαδάκη
Η έννοια του ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση), έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια, ως μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους για τη λειτουργία αλλά και τη στρατηγική των σύγχρονων επιχειρήσεων. Αν και αρχικά, αντιμετωπίσθηκε ως μοχλός πίεσης με κανονισμούς για συμμόρφωση, σήμερα αποτελεί πραγματική ευκαιρία για ανάπτυξη, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα, σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικό.
Οι καταναλωτές, πλέον δεν αναζητούν μόνο προϊόντα και υπηρεσίες, αναζητούν αξίες και επιδεικνύουν αυξανόμενη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνικής ευθύνης και ηθικής διακυβέρνησης. Θέλουν να ξέρουν ότι πίσω από κάθε επιλογή, πίσω από κάθε ετικέτα, υπάρχει μια ιστορία που σέβεται το περιβάλλον, φροντίζει τους ανθρώπους και πορεύεται με διαφάνεια. Η υιοθέτηση των αρχών του ESG, ενισχύει την δημόσια εικόνα, βοηθά το branding, ενώ εδραιώνει τις σχέσεις εμπιστοσύνης τόσο με τους καταναλωτές όσο και με τους συνεργάτες μιας επιχείρησης.
Ειδικότερα, οι κανονισμοί ESG, παίζουν σημαντικό ρόλο και στην ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων, καθώς πολλές μεγάλες πολυεθνικές αλλά και ελληνικές αλυσίδες, πλέον απαιτούν από τους συνεργάτες τους να ακολουθούν ESG πολιτικές.
Ταυτόχρονα, μεσώ του ESG δημιουργούνται σχέσεις εμπιστοσύνης και με το εργατικό δυναμικό, και ιδιαίτερα τις νέες γενιές εργαζομένων, που κοιτούν πέραν του μισθού, και θέλουν να ανήκουν σε οργανισμούς που νοιάζονται, ακούνε, και σέβονται. Όταν τέτοιες πρακτικές εφαρμόζονται , ενισχύεται η εταιρική κουλτούρα και αυξάνεται η αφοσίωση των εργαζομένων, καθώς τους προσφέρεται ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, ισότητας και κοινής κατεύθυνσης.
Η ισχυρή απόδοση ESG, δεν περνά απαρατήρητη, ούτε στον κόσμο των επενδυτών, που πέρα από τα κέρδη, λαμβάνουν πλέον υπ’ όψιν και άλλα κριτήρια, όταν επενδύουν. Μία υπεύθυνη στρατηγική, εξασφαλίζει πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια, ενώ διευκολύνει και την χρηματοδότηση από προγράμματα όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και οι πράσινες τράπεζες. Επιχειρήσεις που υιοθετούν ESG πρακτικές μπορούν να διεκδικήσουν πιο εύκολα κεφάλαια, επιδοτήσεις και φθηνότερο δανεισμό.
Παράλληλα, τοποθετούνται σε μια ελίτ βιώσιμων παικτών που κοιτούν μακροπρόθεσμα και μπορούν πολύ πιο εύκολα να διαχειριστούν κάποια επερχόμενη κρίση, δημιουργώντας έτσι αίσθημα ασφάλειας στους επενδύτες τους. Η εφαρμογή ESG πολιτικών επιτρέπει την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και κανονιστικών κινδύνων, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό, σε περιβάλλοντα υψηλής μεταβλητότητας, όπως οι σύγχρονες αγορές που ταράσσονται συνεχώς από περιβαλλοντικές κρίσεις, κοινωνικές εντάσεις, και αυστηρότερους κανονισμούς.
Και όσο οι κανονισμοί αυστηροποιούνται τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, η διαφάνεια σε τέτοια ζητήματα γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Νέοι κανονισμοί είναι θέμα χρόνου και οι οργανισμοί που επενδύουν από τώρα στο ESG δεν συμμορφώνονται απλώς, αλλά προηγούνται πραγματικά στην αγορά. Η Οδηγία CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) υποχρεώνει πολλές ελληνικές εταιρείες – ακόμα και μεσαίου μεγέθους – να δημοσιεύουν ESG εκθέσεις από το 2024-2026. Η έγκαιρη προσαρμογή αποτρέπει πρόστιμα και χαμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Το ESG δεν είναι όμως μόνο branding ή άμυνα απέναντι στην αβεβαιότητα του μέλλοντος. Λειτουργεί και σαν μοχλός καινοτομίας, που βοηθά τις επιχειρήσεις να ξεχωρίζουν ακόμα και σε αγορές με μεγάλο κορεσμό. Έρχεται να δημιουργήσει έμπνευση για πρωτοπόρες ιδέες, νέα προϊόντα και νέες διαδικασίες παραγωγής.
Η ESG στρατηγική, δεν είναι μόδα, είναι αναγκαιότητα και ήρθε να αλλάξει ριζικά το σύγχρονο «επιχειρείν», που καλεί τις επιχειρήσεις να λειτουργούν υπεύθυνα, με επίγνωση και όραμα και να διαφέρουν όχι μόνο επικοινωνιακά, αλλά και ουσιαστικά.