Ερυθρά Θάλασσα: Πλοίο στοχοποιήθηκε στα ανοιχτά της Υεμένης

Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey δήλωσε το Σάββατο ότι έλαβε αναφορές ότι ένα πλοίο στοχοποιήθηκε περίπου 61 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Χοντέιντα στην Υεμένη.

Οι Χούθι εξαπολύουν τους τελευταίους μήνες επιθέσεις κατά της ναυτιλίας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, τονίζοντας ότι αυτές γίνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, όπου μαίνεται εδώ και έξι μήνες ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν σιίτες Χούθι δήλωναν αρχικά ότι στοχοποιούν πλοία ισραηλινών συμφερόντων, ωστόσο έχουν εξαπολύσει επιθέσεις κατά βρετανικών και αμερικανικών πλοίων, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, η πρόσφατη επίθεση στο κτίριο της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό – κατά την οποία σκοτωθήκαν στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν – για την οποία η Τεχεράνη έχει κατηγορήσει το Ισραήλ, έχει εντείνει τους φόβους για ευρύτερη κλιμάκωση στην περιοχή. Την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ταφής των αξιωματικών, το Ιράν επανέλαβε τις απειλές για αντίποινα, τονίζοντας ότι το Ισραήλ «θα τιμωρηθεί».

Όπως μεταδίδει το CNN, η επίθεση επέφερε σημαντικό πλήγμα στον ιρανικό στρατό. Ένα από τα θύματα, ο Μοχάμεντ Ρέζα Ζαχέντι, ήταν πρώην διοικητής των χερσαίων δυνάμεων και της αεροπορίας των Φρουρών της Επανάστασης και αναπληρωτής διοικητής των επιχειρήσεών τους, και ο δεύτερος υψηλότερος σε ιεραρχία στόχος μετά που σκοτώθηκε τον Κασέμ Σολειμανί, που σκοτώθηκε από αμερικάνικο πλήγμα στη Βαγδάτη το 2020.

Τουλάχιστον ένας ακόμη ανώτερος διοικητής ήταν μεταξύ των στελεχών που σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις του Ισραήλ με το Ιράν και των πληρεξούσιών του – όπως οι Χούθι στην Υεμένη και η Χεζμπολάχ στο Λίβανο – έχουν ενταθεί μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, η οποία επίσης υποστηρίζεται από την Τεχεράνη.

 

 

πηγές    Reuters, CNN

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα