Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τις καθυστερήσεις αντιπλημμυρικών έργων στην Ανατολική Αττική

Την ανησυχία των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής για τις μεγάλες καθυστερήσεις -όπως αναφέρουν- υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων, μεταφέρουν με ερώτηση τους στη Βουλή τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση να ενημερώσει το Σώμα για το στάδιο υλοποίησης τους στους Δήμους Αχαρνών, Διονύσου και Ωρωπού

Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου, Κώστα Ζαχαριάδη, Νίκου Παππά και Σωκράτη Φάμελλου, έχει ως εξής:

«Τον περασμένο Αύγουστο η Ανατολική Αττική βίωσε καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τρεις Δήμους (Αχαρνών , Διονύσου και Ωρωπού). Από την επόμενη κιόλας μέρα είχε επισημανθεί απ’ όλες τις αρμόδιες αρχές, αλλά και τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών η ανάγκη για άμεση κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

Τις τελευταίες μέρες, σε επικοινωνία μας με κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, έχουμε γίνει μάρτυρες της αγωνίας τους για τις σημαντικές καθυστερήσεις των αντιπλημμυρικών έργων. Ήδη, μετά τις βροχές του περασμένου Σαββατοκύριακου, πέρα από τις ζημιές που υπέστη η Βόρεια Εύβοια λόγω των καθυστερήσεων των αντιπλημμυρικών έργων, αντίστοιχες ζημιές έχουν υποστεί και οι περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, σε μικρότερη έκταση βέβαια, αλλά μόνο εξ αιτίας της χαμηλότερης έντασης των καιρικών φαινομένων.

Για ακόμα μία φορά παρατηρείται η κωλυσιεργία του επιτελικού κράτους. Μετά το καταστροφικό πέρασμα του καιρικού φαινομένου “Μήδεια” τον περασμένο Φλεβάρη,δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα για την προστασία των περιοχών (π.χ. καθαρισμός από σπασμένα κλαδιά) με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα δάσους και εκατοντάδες κατοικίες και επιχειρήσεις να καούν, αφού υπήρχε άφθονη καύσιμη ύλη. Τώρα παρατηρείται η ίδια κωλυσιεργία στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν πλημμύρες που θα είναι και η χαριστική βολή του επιτελικού κράτους στις συγκεκριμένες περιοχές.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές που κάηκαν στην Ανατολική Αττική;

2. Έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέες οι εκτάσεις που κάηκαν και αν όχι πότε πρόκειται να γίνει η κήρυξη;

3. Έχει γίνει προσδιορισμός και ιεράρχηση των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων;

4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκπόνηση και η θεώρηση των σχετικών μελετών και η χρηματοδότηση των έργων και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους;

5. Έχει εφαρμοστεί η Εγκύκλιος 160596/4511/30.8.2017 (ΑΔΑ: 7ΛΑΑ4653Π8-ΠΞΛ) με θέμα τις ενέργειες που ακολουθούνται μετά από πυρκαγιά στις εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας;».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα