

Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία της Αγίας Σοφίας, μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συμβόλου της Ορθοδοξίας, μετά τους βανδαλισμούς στην Αυτοκρατορική Πύλη, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του κ. Ανδρουλάκη:
“Δύο χρόνια μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σύμφωνα με την UNESCΟ από Μουσείο σε Ισλαμικό Τέμενος, οι εικόνες βανδαλισμού της επιβλητικής Αυτοκρατορικής πύλης του Μνημείου που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.χ. είναι απαράδεκτες και προκαλούν τον αποτροπιασμό όλης της ανθρωπότητας.
Οι καταστροφές αυτές δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για την προστασία του ιστορικού αυτού μνημείου το οποίο ήταν για πολλά χρόνια το κέντρο των Ορθοδόξων Χριστιανών, και η διατήρηση του ιδιαίτερου πολιτισμικού του χαρακτήρα αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας.
Έχοντας όλα αυτά υπόψη ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
– Πώς μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της σχετικά με την προστασία και το καθεστώς των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπως είναι και η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη;
– Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, πιθανώς σε συνεργασία με την Unesco για την ενίσχυση της προστασίας της Αγίας Σοφίας και την αποκατάστασή των ζημιών που έχουν προκληθεί;
Σχετικά Νέα
Ζαχαράκη: Ο Πάπας αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του πλησίον ακολουθώντας την ευαγγελική διδαχή «αγαπάτε αλλήλους»
Ανάρτηση για την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου έκανε η Σοφία Ζαχαράκη, στον προσωπικό λογαριασμό.
Ανδρουλάκης: Να επεκταθεί στους μάχιμους πυροσβέστες το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας
Το πυροσβεστικό κλιμάκιο στον Σταυρό του νομού Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,.
Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: Πνευματικός ηγέτης που επέλεξε να γίνει η φωνή των φτωχών και των κατατρεγμένων
Τη θλίψη του για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω.
Κεραμέως: Ο Πάπας Φραγκίσκος δίδαξε τη συγχώρεση και τη μετάνοια με το παράδειγμά του
«ΟΠάπας Φραγκίσκος ήταν μια παγκόσμια προσωπικότητα, που εργάστηκε για την ενότητα του Χριστιανισμού, προσπαθώντας.