

Τα κοινά συμφέροντα της Τουρκίας και των ΗΠΑ ξεπερνούν τις διαφορές τους και η Άγκυρα επιθυμεί βελτιωμένη συνεργασία με την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο σύμφωνα με το Reuters.
Οι δεσμοί μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε ένταση. Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών S-400, ενώ η Άγκυρα έχει εξοργιστεί από την υποστήριξη των ΗΠΑ στη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Η Τουρκία, η οποία έχει σημειώσει ότι επιθυμεί βελτιωμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, κάλεσε την Ουάσινγκτον να τερματίσει την υποστήριξή της στη YPG, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επικρίνει την Άγκυρα για καταπίεση δικαιωμάτων και ελευθεριών.
“Ως Τουρκία, πιστεύουμε ότι τα κοινά μας συμφέροντα με τις ΗΠΑ ξεπερνούν κατά πολύ τις διαφορές μας”, δήλωσε ο Ερντογάν σήμερα, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θέλει να ενισχύσει τη συνεργασία μέσω “μακροπρόθεσμης win-win προοπτικής”.
Σε μια τηλεφωνική επικοινωνία αυτόν τον μήνα, την πρώτη επίσημη επαφή από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μπάιντεν, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, δήλωσε στον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan ότι η διαφορά για το ζήτημα των S-400 πρέπει να επιλυθεί.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίκεν συζήτησαν επίσης για το ζήτημα των S-400 μεταξύ άλλων θεμάτων κατά την πρώτη τους επικοινωνία.
Σχετικά Νέα
Νέα Αριστερά: Η σημερινή δήλωση του κ. Μητσοτάκη είναι μια απελπισμένη επιχείρηση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη δημοσκοπική κατάρρευση
«Η σημερινή δήλωση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια απελπισμένη επιχείρηση.
Κ. Χατζηδάκης: Ωφελούνται 2,5 εκατ. Έλληνες από την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης
Ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 μεταξύ άλλων τόνισε ότι από την.
Κ. Βελόπουλος: «Η Κυβέρνηση ληστεύει τους πολίτες για να χρηματοδοτεί ολιγάρχες»
Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού μετά τη δημοσιοποίηση του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος που κατέγραψε η.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Κοροϊδία τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός
«Ο κύριος Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να.