Ερντογάν: Ρίξαμε τους γκιαούριδες στη θάλασσα – ΥΠΕΞ: προσβλητικές δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση

Συνεχίζει τις προσβλητικές και προκλητικές δηλώσεις ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν, ο οποίος για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε στην μικρασιατική καταστροφή.

Συγκεκριμένα, λίγες μέρες μετά τη δήλωση: αφού πετάνε τα ελληνικά αεροπλάνα στο Αιγαίο θα πετάνε και τα δικά μας, ο Τούρκος πρόεδρος στη Σμύρνη αναφέρθηκε σε «γκιαούρηδες» που τους έριξαν στη θάλασσα.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας,  στην ομιλία του στην Σμύρνη, αυτή απευθυνόμενος στους κατοίκους της πόλης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Σμύρνη! Εσύ επούλωσες τις πληγές πολλών Βαλκανικών πόλεων όπως της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Βάρνας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Μικρασιατική καταστροφή λέγοντας: «Σμύρνη! Που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε για άλλη μια φορά. Σμύρνη εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους!».

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης προβλήθηκε και βίντεο με αποσπάσματα από το μανιφέστο του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι ο Μπρέντον Τάραντ απειλούσε τους Τούρκους μουσουλμάνους, προσθέτοντας ότι είχε επισκεφτεί δύο φορές την Τουρκία και είχε απειλήσει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν καμία θέση στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι οι τουρκικές αρχές ερευνούν τις επισκέψεις του υπόπτου και τις επαφές του.

«Δεν θέλουμε να δούμε ξανά μια σύγκρουση ανάμεσα στον σταυρό και στην ημισέληνο», είπε ο Ερντογάν στους υποστηρικτές του, αναφέροντας ότι ο δράστης είχε πει ότι θέλει οι Τούρκοι μουσουλμάνοι να απομακρυνθούν από την αποκαλούμενη Ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας.

«Το μοχθηρό άτομο που σκότωσε 49 ομόπιστους μας λέει ότι μπορούμε να κατοικούμε στην Ανατολική πλευρά, δεν μπορούμε να περάσουμε στην Ευρωπαϊκή πλευρά. Ποιός νομίζεις ότι είσαι;», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σκληρή απάντηση έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Ειδικότερα, το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του, σημειώνει: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων και στη χρήση της ιστορίας με προσβλητικούς όρους για τους γειτονικούς λαούς. Ανάλογες απαράδεκτες αναφορές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μεταξύ των χωρών μας και δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική που η τουρκική ηγεσία διακηρύσσει ότι υποστηρίζει».

Σχετικά Νέα