Ερντογάν: Ο Τραμπ είπε πως δεν θα έχουμε κυρώσεις – Παραλαμβάνουμε τους S-400

Ο Ερντογάν γνωστοποίησε πως τα ρωσικά συστήματα θα παραδοθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας εξαιτίας της απόφασής της να αγοράσει ρωσικά πυραυλικά συστήματα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών.

Σε δηλώσεις του από την Οσάκα της Ιαπωνίας, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου των G20 ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «στο θέμα των κυρώσεων, ο κύριος Τραμπ στις σημερινές του δηλώσεις το ξεκαθάρισε και ακούσαμε από τον ίδιο πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Έχει σημασία πως από τη μία πλευρά αγοράζουμε S-400, όμως από τις ΗΠΑ αγοράζουμε αεροσκάφη Boeing. Αγοράζουμε 100 Boeing. Όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως με τις ΗΠΑ είμαστε στρατηγικοί εταίροι. Μέσα σε αυτή τη συνεργασία όμως δεν είναι σωστό να παρεμβαίνουν στα κυριαρχικά δικαιώματα μας. Σε ό,τι αφορά τα F-35 έχουμε πληρώσει στις ΗΠΑ 1,4 δισ. δολάρια. Και δεν είμαστε αγοραστές αλλά συμπαραγωγοί. Ήδη παραλάβαμε 4 μαχητικά. Στόχος μας είναι να αγοράσουμε 116 F-35. Όμως οι ανακοινώσεις που έχουν κάνει κάποιοι κατώτεροι δεν συμβαδίζουν με τις δηλώσεις που έχει κάνει ο πρόεδρος Τραμπ. Θεωρώ πως δεν μπορούν να υπάρχουν κυρώσεις ανάμεσα σε εταίρους».

Παράλληλα ο Ερντογάν γνωστοποίησε πως τα ρωσικά συστήματα θα παραδοθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία διαφωνούν όσον αφορά την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400, κάτι το οποίο, όπως έχει προειδοποιήσει η Ουάσινγκτον, θα πυροδοτήσει την επιβολή κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ. Η Τουρκία απορρίπτει μέχρι σήμερα τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι δεν θα υποχωρήσει όσον αφορά τη συμφωνία με τη Ρωσία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία, μετά τις συνομιλίες που είχαν οι δύο πρόεδροι στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, επισήμανε επίσης ότι ο Ερντογάν εξέφρασε ανησυχίες για ενέργειες των ΗΠΑ που μπορεί να ζημιώσουν τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Σχετικά Νέα