Εργαζόμενοι ΣΤΑ.ΣΥ.: Συνθήκες «υγειονομικής βόμβας» στα ΜΜΜ – Να ληφθούν τώρα μέτρα

Την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας του προσωπικού και των επιβατών στα μέσα σταθερής τροχιάς έναντι της Covid-19 ζητεί το Σωματείο Εργαζομένων στις Σταθερές Συγκοινωνίες.

Όπως επισημαίνει, το νέο κύμα της πανδημίας, με την επικράτηση της μετάλλαξης «Όμικρον» και την εκτόξευση των κρουσμάτων στην Αττική και γενικότερα στη χώρα, σε συνδυασμό με τον δραματικά υψηλό αριθμό θυμάτων του κορωνοϊού, «αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.

Ειδικά, στον κρίσιμο χώρο των συγκοινωνιών, η κυβέρνηση φάνηκε αδιάφορη ή ανίκανη επί δύο ολόκληρα χρόνια να ενισχύσει τα δρομολόγια λεωφορείων και μέσων σταθερής τροχιάς ώστε να εκλείψουν τα καθημερινά φαινόμενα συνωστισμού, που δημιουργούν συνθήκες “υγειονομικής βόμβας” στα ΜΜΜ.

Και τώρα – μετά από δύο χρόνια – διαβάζουμε σε Μέσα Ενημέρωσης για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου από τον ΟΑΣΑ εκτάκτων δρομολογίων ανάλογα με το διαθέσιμο προσωπικό!

Για τους εργαζόμενους και τους επιβάτες, που βιώνουν την δύσκολη καθημερινότητα αυτά τα σχέδια, για τα οποία οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες δεν έχουν καμία ενημέρωση, ακούγονται μόνο ως τραγική ειρωνεία.

Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι στη ΣΤΑ.ΣΥ η σημερινή και η προηγούμενη διοίκηση πήρε πολλές φορές μέτρα προστασίας της Υγείας επιβατών και εργαζόμενων μόνο κάτω από την πίεση των Σωματείων» αναφέρουν οι εργαζόμενοι στις Σταθερές

Ζητούν:

«Να γίνονται συχνότερα απολυμάνσεις σε συρμούς και εργασιακούς χώρους.

Να μην εφαρμοστεί το “επιεικώς απαράδεκτο πρωτόκολλο” της επιστροφής στην εργασία μετά από πενθήμερη καραντίνα όπως χαρακτηρίστηκε και από την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της εταιρείας και να παραμένει σε 14ημερη καραντίνα όποιος νοσεί.

Επίσης, να μπαίνει σε καραντίνα όποιος εργαζόμενος έρχεται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και να μην επιστρέφει κανένας στην εργασία του χωρίς αρνητικό μοριακό τεστ.

Να εφαρμοστεί η τηλεργασία, όπου είναι εφικτό, ιδιαίτερα σε χώρους εργασίας, όπου οι συνάδελφοι συγχρωτίζονται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα και ένα κρούσμα μπορεί να κλείσει ολόκληρο τμήμα».

Μαζί με όλους τους εργαζόμενους διεκδικούν:

Να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις σε όλα τα νοσοκομεία και να δημιουργηθούν το συντομότερο νέες ΜΕΘ.

Να ενισχυθούν τα κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να μην δημιουργούνται ουρές για την διενέργεια των τεστ. Να καλύπτεται το κόστος των μοριακών τεστ από τα ταμεία Υγείας.

«Η υγεία των εργαζόμενων, των οικογενειών τους και η προστασία των επιβατών είναι θέματα αδιαπραγμάτευτα! Οι εργαζόμενοι, που τα δύο χρόνια της πανδημίας κράτησαν, με αγώνες και κόστος, αδιαλείπτως σε κίνηση τις Σταθερές Συγκοινωνίες θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την ασφάλεια των Δημόσιων Συγκοινωνιών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου!» τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα