Έρευνα: Το παραδοσιακό fish and chips κινδυνεύει να εξαφανιστεί από το μενού

Το παραδοσιακό γεύμα της Βρετανίας με ψάρι και πατάτες(fish and chips) τηγανητές κινδυνεύει να εξαφανιστεί από το μενού λόγω της αλλαγής του κλίματος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οπως αναφέρει στο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Independent, οι επιστημονική κοινότητα, θεωρεί πως τα μεγαλύτερα θαλάσσια είδη, συμπεριλαμβανομένου και του μπακαλιάρου, βρίσκονται αντιμέτωποι είτε με εξαφάνιση είτε με συρρίκνωση του μεγέθους τους. Κάτι το οποίο οφείλεται στις όλο και αυξανόμενες θερμοκρασίες, οι οποίες προκαλούν μείωση του οξυγόνου στους ωκεανούς.

Τα ευρήματα, που βασίζονται σε ανάλυση οστρακοειδών στην Ανταρκτική, υποστηρίζουν τη θεωρία ότι τα μεγαλύτερα θαλάσσια πλάσματα είναι πιο ευάλωτα στην αλλαγή του κλίματος.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, ορισμένα είδη θα μπορούσαν να συρρικνωθούν κατά ένα τέταρτο έως το 2050.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζον Σπάισερ, θαλάσσιο ζωολόγο του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ και εκ των βασικών ερευνητών της συγκεκριμένης μελέτης, με πάνω από τριάντα χρόνια παρακολούθησης στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους θαλάσσιους οργανισμούς, «Τα τελευταία 50 χρόνια, το οξυγόνο στους ωκεανούς μας μειώθηκε κατά περίπου δύο έως πέντε τοις εκατό και αυτό έχει ήδη επιπτώσεις στην ικανότητα των ειδών να λειτουργούν. Αν δεν προσαρμοστούν, πολλά μεγάλα θαλάσσια ασπόνδυλα είτε θα συρρικνωθούν σε μέγεθος είτε θα αντιμετωπίσουν την εξαφάνιση, κάτι που θα είχε βαθιές αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα,  του οποίου αποτελούν μέρος του».

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Philosophical Transactions of the Royal Society B, διαπίστωσε πως τα μεγαλύτερα σε μέγεθος είδη, υπέφεραν από αναπνευστικά προβλήματα, σε σύγκριση με τα μικρότερα σε μέγεθος είδη, όταν τα επίπεδα οξυγόνου μειώθηκαν.

Η μελέτη βρήκε επίσης στοιχεία για την ανάπτυξη χρωστικών ουσιών που ενισχύουν την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου στο αίμα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αλλαγή του κλίματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντικατάσταση των πληθυσμών μπακαλιάρου από άλλα είδη όπως καλαμάρια, σαρδέλες, σκουμπρί.

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες των ωκεανών έχουν ήδη μειώσει τα παγκόσμια αποθέματα ψαριών κατά σχεδόν 5% και έως 35% σε βασικές αλιευτικές περιοχές όπως η Βόρεια Θάλασσα.

Πηγή: Independent

Σχετικά Νέα