Έρευνα: Στα ύψη η βία κατά των γυναικών, στο ναδίρ η ενίσχυση των φεμινιστικών οργανώσεων

Μπορεί διεθνείς φορείς, οργανώσεις και κρατικές αρχές να έχουν δεσμευτεί εδώ και χρόνια για την υιοθέτηση αποτελεσματικών πολιτικών για την ενίσχυση των γυναικών και τη πάταξη της έμφυλης βίας, αλλά νέα έκθεση δείχνει ότι εν πολλοίς είναι κούφια λόγια.

Σύμφωνα με νέα έκθεση «Ο ενεργός αλλά υποχρηματοδοτούμενος ρόλος των νέων γυναικών και κοριτσιών στις κρίσεις» του Ινστιτούτου Δημοσιογραφίας και Κοινωνικής Αλλαγής (IJSC), λιγότερο από το 2% της συνολικής ανθρωπιστικής βοήθειας το 2022 κατευθύνθηκε σε έργα που είχαν επισημανθεί στη βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ ως «κύριο» στόχο της ισότητας των φύλων.

Οι δε ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας στον κόσμο, δεν παρουσιάσε κανένα τέτοιο έργο για την ισότητα των φύλων.

Κινήματα και θεσμοί για τα δικαιώματα των γυναικών λαμβάνουν μόλις το 0,34% των συνολικών παγκόσμιων ροών βοήθειας; Αυτό είναι στην πραγματικότητα κάτω από το 0,42% που έλαβαν το 2020.

«Έχουν ειπωθεί μεγάλα λόγια με τεκμηρίωση» ωστόσο «αυτό που πρέπει να δούμε είναι πραγματική δράση, μια πραγματική επανάσταση».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όρος «κορίτσια» δεν αναφέρονται καν στα περισσότερα αρχεία ανθρωπιστικών δαπανών – μόνο 85 από τα περισσότερα από 24.000 αρχεία έργων το 2022 ανέφεραν «κορίτσια» στους τίτλους τους και ακόμη και σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις συχνά δεν φαίνεται να είναι το επίκεντρο. Συχνά αναφέρονται μαζί με άλλες ομάδες (π.χ. «κορίτσια, αγόρια, γυναίκες και άνδρες»).

Μόνο περίπου 1 δισ. δολ. δαπανήθηκαν σε οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών το 2022.

«Νεαρά κορίτσια, νέες φεμινίστριες, παίζουν ενεργούς ρόλους σε μια περίοδο κρίσης, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορούν να επωφεληθούν από την υποστήριξη», λέει στο podcast What’s Unsaid του New Humanitarian η ακτιβίστρια και μια εκ των συντακτών της έκθεσης Νάνα Ντάρκοα Σεκιάμα. «Πέρα από τους αριθμούς, αυτό αφορά τις ζωές των ανθρώπων. Πρόκειται για αλλαγή συστημάτων».

Μιλώντας η ίδια τονίζει ότι «Οι δεσμεύσεις έχουν γίνει. Έχουν ειπωθεί μεγάλα λόγια με τεκμηρίωση», ωστόσο «αυτό που πρέπει να δούμε είναι πραγματική δράση, μια πραγματική επανάσταση. Μια αλλαγή στο σύστημα από μέσα προς τα έξω».

Για να γίνει κατανοητή η αδικία για τις φεμινιστικές οργανώσεις, οι δωρητές βοήθειας ξόδεψαν πάνω από δέκα φορές περισσότερα χρήματα για τα δικά τους διοικητικά έξοδα (11,2 δισ. δολ.) από ό,τι σε οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών (964 εκατ. δολ) το 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκαν στα τέλη του 2023.

Στην Ουκρανία, η οποία έλαβε μια ιστορική συνολική βοήθεια 29,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, έλαβαν μόνο περίπου το 0,05% αυτής (λιγότερο από 14,6 εκατ. δολ.). Βέβαια, η Ουκρανία είναι η πιο ωφελιμένη συγκριτικά με άλλες περιοχές όπως το Σουδάν ή το Αφγανιστάν.

Συνολικά, το κορυφαίο «κανάλι» ανθρωπιστικής βοήθειας είναι οι πολυμερείς οργανισμοί (κυρίως του ΟΗΕ). Μπορεί το 20% των συνολικών δαπανών το 2022 να κατευθύνονταν στην κοινωνία των πολιτιών, αλλά σχεδόν καμία εξ αυτών (μόλις 2%) δεν πήγε απευθείας σε οργανώσεις που εδρεύουν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Δηλαδή , σχεδόν το σύνολο πέρασε το καρπώθηκαν φορείς σε ΜΚΟ που εδρεύουν σε χώρες των δωρητών.

Λιγότερο από το 2% της συνολικής ανθρωπιστικής βοήθειας το 2022 κατευθύνθηκε σε έργα που είχαν επισημανθεί στη βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ ως «κύριο» στόχο της ισότητας των φύλων. Όπως σημειώθηκε, οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας στον κόσμο, δεν σημειώνεται σχεδόν σε καμία από τις δαπάνες αυτές.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα