Έρευνα: Οι χωματερές υπερθερμαίνουν τον πλανήτη

Η αποσύνθεση των απορριμμάτων τροφίμων απελευθερώνει χιλιάδες τόνους μεθανίου που υπερθερμαίνει τον πλανήτη σε χώρους υγειονομικής ταφής στο Μπουένος Άιρες, το Δελχί, τη Βομβάη και τη Λαχόρη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Με περίπου 570 εκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται κάθε χρόνο τόσο από βιομηχανικές όσο και από φυσικές διεργασίες, η συγκέντρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα αυξάνεται με ρυθμό ρεκόρ, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ. Σε ορισμένες χώρες, η μεγαλύτερη πηγή είναι τα γεωργικά χωράφια και τα ζώα εκτροφής — ιδιαίτερα οι αγελάδες αλλά και τα ζώα και τα κοτόπουλα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι σε μεγάλο βαθμό η υπεύθυνη. Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη σημαντική παγκόσμια πηγή: τα σκουπίδια.

Με δεδομένα από ανιχνευτή τοποθετημένο σε δορυφόρο που καταγράφει υψηλά επίπεδα μεθανίου πάνω από πόλεις στην Ινδία, το Πακιστάν και την Αργεντινή, μια ομάδα επιστημόνων εξέτασε πιο προσεκτικά τις πηγές εκπομπών.

Δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης που τραβήχτηκαν το 2020 αποκάλυψαν ότι το μεθάνιο προερχόταν από χώρους υγειονομικής ταφής στην πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Άιρες, τις ινδικές πόλεις Νέο Δελχί και Βομβάη και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν τη Λαχόρη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Science Advances.

Μια χωματερή στη Βομβάη, για παράδειγμα, έβγαζε περίπου 9,8 τόνους μεθανίου την ώρα, ή 85.000 τόνους ετησίως, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης. Η χωματερή του Μπουένος Άιρες εξέπεμπε περίπου 250.000 τόνους ετησίως – ή το ήμισυ των συνολικών εκπομπών μεθανίου της πόλης. «Αυτές οι παρατηρήσεις μπορούν να μας πουν πού βρίσκονται οι μεγάλες εκπομπές μεθανίου και πού μπορούν να ληφθούν μέτρα μετριασμού», δήλωσε ο Joannes Maasakkers, περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας που συμμετείχε στη συγγραφή της δημοσίευσης. Τα βήματα μετριασμού μπορεί να περιλαμβάνουν την κομποστοποίηση τροφίμων ή τη δέσμευση του μεθανίου για βιοαέριο.

Τα απόβλητα των χωματερών – υπεύθυνα για το 11% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου – αναμένεται να αυξηθούν περίπου κατά 70% έως το 2050 καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Επειδή το μεθάνιο είναι 80 φορές πιο ισχυρό από το CO2 σε μια περίοδο 20 ετών, η μείωση “των εκπομπών μεθανίου τώρα … μπορεί να έχει γρήγορο αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή”, είπε ο Maasakkers.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα