Έρευνα από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ για την υπόθεση κατασκοπείας Pegasus

Διυπουργική ομάδα ανωτάτου επιπέδου που θα εξετάσει τους αυξανόμενους ισχυρισμούς ότι το λογισμικό κατασκοπείας της ισραηλινής εταιρείας NSO έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά σε παγκόσμια κλίμακα συνέστησε το Ισραήλ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η ομάδα διευθύνεται από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ, το οποίο λογοδοτεί απευθείας στον πρωθυπουργό της χώρας Ναφτάλι Μπένετ και απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες που δεν περιορίζονται μόνο σε θέματα του υπουργείου Άμυνας, το οποίο έχει την επίβλεψη για τις εξαγωγές του λογισμικού Pegasus του ομίλου NSO, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

“Το περιστατικό ξεπερνά τις αρμοδιότητες του υπουργείου Άμυνας”, ανέφερε η πηγή στο πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας τις διπλωματικές επιπλοκές που έχουν προκαλέσει τα δημοσιεύματα διεθνών μέσω την τρέχουσα εβδομάδα για φερόμενη κατάχρηση του λογισμικού Pegasus σε Γαλλία, Μεξικό, Ινδία, Μαρόκο και Ιράκ.

Την Τετάρτη, άλλωστε, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ζητήσει τη διεξαγωγή σειράς ερευνών για την υπόθεση Pegasus.

Το τηλέφωνο του Γάλλου προέδρου συμπεριλαμβανόταν σε μια λίστα πιθανών στόχων παρακολούθησης για λογαριασμό του Μαρόκου, όπως ανέφερε η γαλλική εφημερίδα Le Monde την Τρίτη.

Η πηγή που επικαλείται το Reuters και ζήτησε ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του θέματος, ανέφερε πάντως στο πρακτορείο ότι είναι “αμφίβολο” αν θα τεθούν νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές του λογισμικού Pegasus.

Η ισραηλινή εταιρεία NSO που έχει αναπτύξει το επίμαχο λογισμικό δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει το θέμα, ενώ το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκε να προβεί σε κάποι σχόλιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα