Έρχονται νέα μπόνους για τους συνεπείς φορολογούμενους οφειλέτες

Έξτρα κίνητρα για τους συνεπείς φορολογούμενους σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο με στόχο να μειωθεί ο όγκος των «κόκκινων» χρεών και να αυξηθούν οι οφειλές σε ρύθμιση που θα αποτελέσουν τονωτική ένεση για τα κρατικά ταμεία.

Το πακέτο των παρεμβάσεων προβλέπει μείωση των ποσοστών παρακράτησης για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε όσους θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητο η να εισπράξουν χτήματα από το Δημόσιο, σταδιακή αποδέσμευση κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών και υψηλότερη έκπτωση στο ποσό του φόρου εισοδήματος για έγκαιρη εξόφληση.

Ειδικότερα ο σχεδιασμός προβλέπει:

1. Χαμηλότερη παρακράτηση για φορολογική ενημερότητα. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο θα μειωθεί έως και 10% το ποσό των χρημάτων που θα παρακρατά η εφορία στους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διακανονισμού και οι οποίοι χρειάζονται πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας για πώληση ακινήτου η πληρωμή για υπηρεσίες στο Δημόσιο. Επισημαίνεται ότι με το σημερινό νομοθετικό ανάλογα με τη χρήση του πιστοποιητικού, το ύψος της ρυθμισμένης οφειλής και τα ποσά που έχουν καταβληθεί τα ποσοστά παρακράτησης κλιμακώνονται από 10%-70%.

2. Αύξηση των ακατάσχετων χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Από το Σεπτέμβριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση που «έχει μένει στα χαρτιά» από το 2019 και προβλέπει σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου όριο των 1.250 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες. Το ύψος της αναπροσαρμογής θα προκύπτει από το ποσό της μηνιαίας δόσης που έχει πληρωθεί εμπρόθεσμα το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή που θα κλιμακώνεται από το 3 έως το 4,5 ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που έχουν εξοφληθεί.

3. Μεγαλύτερη έκπτωση για όσους εξοφλούν νωρίς το φόρο εισοδήματος. Εξετάζεται κλιμακωτή αύξηση την έκπτωσης για όσους εξοφλούν εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος πριν την καταληκτική ημερομηνία και ανάλογα με το διάστημα της πρόωρης αποπληρωμής. Επισημαίνεται ότι σήμερα το ποσοστό έκπτωσης ανέρχεται σε 3% για όσους εξοφλούν εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου την οφειλή Πάντως σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τους επόμενους μήνες αφού σταθμιστούν πολλοί παράγοντες και οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος του 2025

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα