Έρχονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για νεοφυείς επιχειρήσεις

Ετοιμάζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρηματοδοτούν νεοφυείς επιχειρήσεις (startups). Από τη γέννηση μιας ιδέας μέχρι την μεγέθυνση της επιχείρησης ώστε να μην χρειάζονται τραπεζικά δάνεια που είναι δύσκολο να δοθούν σε τέτοιες εταιρείες καθώς δεν μπορούν να δώσουν εξασφαλίσεις τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχει μεγάλο κομμάτι ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Θα δείτε και σύντομα ανακοινώσεις που αφορούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για νεοφυείς, καινοτόμες επιχειρήσεις,» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων επιλέγει εταιρείες διαχείρισης προκειμένου να ξεκινήσουν επενδύσεις επιχειρηματικών «αγγέλων» που συνδράμουν νεοσύστατες επιχειρήσεις με κεφάλαια και καθοδήγηση.
Ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι τον τελευταίο χρόνο «πέρα από τα δικά μας εργαλεία, υπάρχει ενδιαφέρον και μικρές επενδύσεις από ξένους επενδυτές σε νεοφυείς επιχειρήσεις».

Ερωτηθείς για το μεγάλο έλλειμμα επενδύσεων που δημιούργησε η δεκαετής κρίση και η πανδημία, τόνισε ότι έχουν δημιουργήσει μεγάλο έλλειμμα ιδιωτικών επενδύσεων και αυτό μπορεί να το δει κάποιος λογιστικά.
«Τα πάγια έχουν σχεδόν αποσβεσθεί και τα νέα πάγια, οι νέες επενδύσεις που έγιναν σ’ αυτό το διάστημα είναι πολύ λίγα,» τόνισε ο υφυπουργός και τόνισε ότι για να είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις ανταγωνιστικές θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις σε πάγια.

Ο κ.Τσακίρης ανέφερε επίσης ότι ξεκινά από την Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, η υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις του λιανεμπορίου για τη δημιουργία και τη διαχείριση του ηλεκτρονικού καταστήματος (hardware, software, υπηρεσίες) με το μέγιστο ποσό να ανέρχεται στα 5.000 ευρώ. Προϋπόθεση είναι η μείωση του τζίρου τους να υπερβαίνει το 20%.

Στη δράση εντάσσονται επιχειρήσεις που δημιούργησαν ηλεκτρονικά καταστήματα κατά την διάρκεια της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020. Οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να είχαν ενταχθεί σε παλαιότερες δράσεις του ΕΠΑνΕΚ που επιδοτούσαν τέτοιου είδους επενδύσεις, κατέληξε.

dynamic-hellas-gif

Σχετικά Νέα