Έρχονται χαμηλότερες τιμές στο ρεύμα τους επόμενους μήνες

Για τις τιμές στο ρεύμα, την αγορά ενέργειας και τις τιμές του νερού μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης εκτίμησε ότι οι τιμές στο ρεύμα θα πέσουν τους επόμενους μήνες. «Για την ώρα οι δικές μας τιμές επειδή μπαίνουμε σε περίοδο χαμηλής ζήτησης μειώνονται πολύ σημαντικά και αυτή τη μείωση θα την δουν οι καταναλωτές από τον επόμενο μήνα. Αυτό είναι μία πρώτη ένδειξη που έχουμε από τις πρώτες τιμές του Οκτωβρίου και τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου έχουμε μία αποκλιμάκωση», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Και πρόσθεσε: «Εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η ένταση στην Μέση Ανατολή και αυτό μας κάνει το (σ.σ. φυσικό) αέριο να παραμένει σχετικά ψηλά στα 39 ευρώ, 38 σήμερα. Όχι όμως σε σοβαρές διαφορές από τους προηγούμενους μήνες. Συνεπώς δεν βλέπω εγώ κάποια αντικειμενική πίεση τούτη την ώρα για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στους αμέσως επόμενους μήνες. Το αντίθετο προβλέπω».

«Δεν είναι μίας κυβέρνησης απόφαση»
Αναφορικά με το γεγονός ότι η Κομισιόν «χρεώνει» στην Ελλάδα τις υψηλές τιμές στο ρεύμα και δήλωσε ότι δεν εμποδίζει την χώρα μας να επιβάλλει πλαφόν ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αυτή η έννοια του πλαφόν στις τιμές με τις οποίες θα μπορούσαμε μαγικά να κάνουμε ούτε αυτή είναι η έννοια της επιστολής την οποία στέλνουμε. Άλλωστε το φαινόμενο παρουσιάστηκε σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι τιμές πήγαν στα ύψη στην Ουγγαρία, στην Βουλγαρία, στην Κροατία, στην Σερβία. Δεν είναι μίας κυβέρνησης απόφαση και η παρέμβαση που ζητάμε είναι συγκεκριμένη».

«Ζητάμε πρώτον ένα μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων το οποίο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Υπάρχει και μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο αν έχουμε πολύμηνη κρίση και πολύ μεγάλη και όχι σε φαινόμενα ενδημικά, δηλαδή φαινόμενα που παρουσιάζονται κάθε λίγο όταν έχεις υψηλή ζήτηση. Αυτά σε εμάς παρουσιάζονται κυρίως τα καλοκαίρια», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Το δεύτερο που ζητάμε είναι αύξηση των διασυνδέσεων. Διότι αν δεν έρχεται ηλεκτρικό ρεύμα από την Κεντρική Ευρώπη σε αυτές τις ακραίες περιπτώσεις και γεμίζουν τα καλώδια ή ακόμη χειρότερα δεν γεμίζουν αλλά εμποδίζεται από έναν αλγόριθμο που υπάρχει να γεμίσουν τα καλώδια που πηγαίνουν από την Αυστρία στην Ουγγαρία, στην Ρουμανία από την Κεντρική προς την Ανατολική Ευρώπη τότε το πρόβλημα είναι αντικειμενικό της δημιουργίας υψηλών τιμών», υπογράμμισε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στο ερώτημα γιατί οι Έλληνες πληρώνουν ακριβότερο ρεύμα σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε: «Το αν έχουμε διαφορετικές τιμές ρεύματος έχει να κάνει με τα συστήματα που χρησιμοποιεί η κάθε χώρα. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο ΑΠΕ και φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο διπλασιάστηκε και ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι ρύποι, τριπλασιάστηκαν από πριν την ενεργειακή κρίση. Αυτοί οι δύο παράγοντες επηρεάζουν δυσανάλογα την Ελλάδα και όχι τις υπόλοιπες χώρες».

Επιπλέον εξήγησε ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαφορετικό ενεργειακό μείγμα από την Ελλάδα. «Έχουν ΑΠΕ. Έχουν τα εργοστάσια άνθρακα έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση γιατί ο λιγνίτης έχει χαμηλή θερμικαντική δύναμη και έχει πολύ ακριβούς ρύπους αυτά που έχουν απομείνει. Έχουν και πυρηνικά (σ.σ. εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας). Τα πυρηνικά της Γαλλίας οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές σε όλη την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και όχι μόνο της Γαλλίας. Γιατί είναι πυρηνικά που έχουν αποσβεστεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι φτιαγμένα πολλές δεκαετίες πριν και το κόστος επένδυσης έχει αποσβεστεί», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι αν αυξηθούν οι τιμές στο ρεύμα τότε η κυβέρνηση έχει την βούληση να παρεμβαίνει. «Αυτή τη στιγμή δώσαμε δύο μήνες επιδότηση με αυτά τα έσοδα που αντλήσαμε. Οι τιμές η εικόνα που έχω είναι ότι θα είναι ελαφρώς πτωτικές στα τιμολόγια του Οκτωβρίου συνεπώς θα μπορούμε να είμαστε ενδεχομένως χωρίς επιδότηση. Θα δούμε, όμως, και τις σημερινές τιμές για να βεβαιωθούμε γιατί ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί όλες. Οι επόμενοι μήνες θα είναι χαμηλότερων τιμών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σε αυτό το όριο που είπαμε γύρω στα 15 σεντς -χονδρικά σας το λέω- η κυβέρνηση όταν θα ανεβαίνει πάνω από εκεί η τιμή έχει την βούληση να παρεμβαίνει» σημείωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Και συνέχισε: «Είναι η τιμή που είχαμε τον περασμένο Δεκέμβριο του ’23. Όταν ανεβαίνει πιο πάνω η τιμή θα παρεμβαίνουμε. Δεν είναι αυτή η πρόβλεψη».

Για το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια του νερού ο Θεόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι «μπορώ να σας πω με ασφάλεια ότι η ΕΥΔΑΠ αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να κάνει αύξηση τούτη την ώρα. Στο μέλλον το πώς θα γίνεται η τιμολόγηση του νερού φεύγει από εμάς και πηγαίνει στην Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, η οποία θα κοιτάει εξονυχιστικά τα κόστη και την ας πούμε την διαχειριστική ικανότητα και αυτή θα αποφασίζει από εδώ και πέρα τι θα γίνεται με την τιμή του νερού. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρξει αύξηση, έτσι όπως εγώ το βλέπω στην τιμή της ΕΥΔΑΠ».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα