

Ένα νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο βρίσκεται προ των πυλών και αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Το Υπουργείο Εργασίας προχωρά σε μια σειρά από παρεμβάσεις που σκοπεύουν να διορθώσουν χρόνιες στρεβλώσεις και να αντιμετωπίσουν ζητήματα που παρέμεναν αδιευκρίνιστα ή χωρίς λύση για χρόνια. Οι αλλαγές αναμένονται να αγγίξουν άμεσα τις συντάξεις χηρείας, τις παροχές των ταμείων, το εργόσημο και την αναγνώριση πλασματικών ετών, επεκτείνοντας τη δυνατότητα αναγνώρισης και στις επικουρικές συντάξεις.
Ψηφιακό εργόσημο: Τέλος στα «μαύρα» μεροκάματα
Η πρώτη σημαντική τομή αφορά την ψηφιοποίηση του εργοσήμου. Οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται πλέον ηλεκτρονικά μέσω τραπεζών και online πλατφορμών, θέτοντας παράλληλα πλαφόν στο ύψος των πληρωμών. Με αυτή την κίνηση, το κράτος στοχεύει να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και να περιορίσει δραστικά την κυριαρχία του «μαύρου χρήματος», βάζοντας τέλος στις πληρωμές σε μετρητά και την αδήλωτη εργασία.
Νέα μέθοδος υπολογισμού συντάξεων: Σύνδεση με μισθούς και όχι με πληθωρισμό
Ένα ακόμα σημαντικό βήμα αφορά την αναμόρφωση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Από το 2025 και μετά, οι συντάξιμες αποδοχές δεν θα αυξάνονται πλέον με τον πληθωρισμό, αλλά θα ευθυγραμμίζονται με την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, αν οι μισθοί αυξηθούν κατά 3,5% το 2024, το ίδιο ποσοστό θα προσμετρηθεί στις συντάξιμες αποδοχές όσων βγουν στη σύνταξη το 2025, εφόσον οι μισθοί παραμείνουν σε αυξητική πορεία.
Περίκοπες στις συντάξεις χηρείας
Η πιο αμφιλεγόμενη αλλαγή αφορά τις συντάξεις χηρείας. Το Υπουργείο Εργασίας προχωρά στην εφαρμογή διάταξης που έως τώρα ίσχυε μόνο για το Δημόσιο και τον ΟΓΑ, αφήνοντας τον ιδιωτικό τομέα εκτός. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 60.000 δικαιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας μετά το 2016, θα δουν την παροχή τους να μειώνεται από το 70% στο 35%, αν εργάζονται ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη μετά από τρία χρόνια.
Για να περιοριστούν οι αντιδράσεις, το Υπουργείο εξετάζει δύο επιλογές: είτε να επιτρέψει στον δικαιούχο να επιλέξει ποια σύνταξη θα μειωθεί κατά 50%, είτε η περικοπή να αφορά μόνο το κομμάτι της εθνικής σύνταξης, αφήνοντας ανέπαφο το ανταποδοτικό μέρος.
Συμμάζεμα παροχών: Ενοποίηση κανόνων για όλα τα ταμεία
Ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Ασθένειας αποσκοπεί στην ενοποίηση των παροχών προς τους ασφαλισμένους, δημιουργώντας κοινούς κανόνες για όλα τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ. Το Υπουργείο Εργασίας στοχεύει στη μείωση των διαφορών και προνομίων του παρελθόντος, εναρμονίζοντας τις παροχές προς όλους και πλησιάζοντας το μοντέλο του πρώην ΙΚΑ. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι που απολάμβαναν «γενναιόδωρες» παροχές από τα πρώην ταμεία τους, αναμένεται να δουν περιορισμούς στις εν λόγω παροχές.
Διαφάνεια και αντίκτυποι
Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο φαίνεται να φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια και την εξάλειψη στρεβλώσεων. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές ενδέχεται να προκαλέσουν αντιδράσεις, καθώς αρκετοί πολίτες θα δουν μειώσεις στις παροχές τους. Το Υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει το μεγάλο στοίχημα να βρει την ισορροπία ανάμεσα στη μείωση των αδικιών και στην παροχή των απαιτούμενων μέτρων για την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Σχετικά Νέα
Πούτιν: Για πρώτη φορά ανοιχτός σε «διμερείς συνομιλίες» με το Κίεβο
Ανακοινώνοντας το τέλος της πασχαλινής «εκεχειρίας», ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα «θα.
Πάπας Φραγκίσκος: Ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο τον αποχαιρετούν
Η είδηση του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου σκόρπισε παγκόσμια θλίψη και συγκίνηση. Από την.
SOS για τη Σαντορίνη: Τα υποθαλάσσια ηφαίστεια είναι ικανά για μεγάλες εκρήξεις
Μπορεί οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις οι οποίες για μήνες ταρακούνησαν τις νοτιοανατολικές Κυκλάδες, με.
Πώς θα κυμανθεί το επόμενο διάστημα η τιμή των καυσίμων
Ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρώην πρόεδρος πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων μίλησε στο Open και εξήγησε.