Έρχεται νέο σoκ από τον πληθωρισμό- Γυρίζει την Ελλάδα 28 χρόνια πίσω

Διψήφιο πληθωρισμό αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, την ώρα που οι καταναλωτές «κόβουν» έντρομοι από τις βασικές τους δαπάνες.

Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του, προβλέποντας τώρα ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει φέτος στο 5,6% (από πρόβλεψη 0,8% στον προϋπολογισμό).

Τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν επιμονή, κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στην ελληνική οικονομία, την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά στενάζουν εξαιτίας της εντεινόμενης ακρίβειας.

Δυσμενή σενάρια

Οι καταναλωτές κυνηγούν προσφορές

Ειδικότερα, ποσοστό 79% του κοινού δηλώνει ότι κυνηγάει περισσότερο προσφορές και εκπτώσεις. Εξάλλου, η μέση εξοικονόμηση των καταναλωτών από τις προσφορές και τις εκπτώσεις στο σούπερ μάρκετ σταθερά ξεπερνά το 13%.

Την ίδια στιγμή, ποσοστό 74% δηλώνει ότι κατευθύνεται σε οικονομικότερες ή φθηνότερες επιλογές προϊόντων, κάτι που αποδεικνύεται από την αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας το πρώτο τρίμηνο του 2022, η οποία πλησιάζει το 10%. Ποσοστό 61% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου.


Αντίστοιχη είναι και η συμπεριφορά σε σχέση με την εξοικονόμηση στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα, το 60% του κοινού δηλώνει ότι έχει μειώσει το τελευταίο διάστημα την κατανάλωση ρεύματος. Πρόκειται άλλωστε και για τη δαπάνη με τη μεγαλύτερη ανατίμηση το τελευταίο διάστημα.

Περικοπές

Εκτός των βασικών αγαθών, εντονότερη είναι η τάση εξοικονόμησης χρημάτων στις δευτερεύουσες αγορές των καταναλωτών, όπως είναι οι αγορές για προσωπική φροντίδα, για είδη οικιακής βελτίωσης ή για αγορές παγίων. Συγκεκριμένα, το 75% δηλώνει ότι έχει αναβάλει αγορές για προσωπικά αντικείμενα, για ρούχα ή για είδη σπιτιού. Πρόκειται για μια τάση που συμπίπτει με μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η αγορά ανέμενε μεγαλύτερη κίνηση λόγω και της εκπτωτικής περιόδου. Το 41% αποφεύγει να κάνει αγορές προκειμένου να έχει χρήματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, μόλις το 16% του κοινού έχει αποταμιεύσει χρήματα τον τελευταίο χρόνο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα