Έρχεται «κόφτης» στα κλιματιστικά για την εξοικονόμηση ενέργειας

«Κόφτης» αναμένεται να μπει σε όλα τα κλιματιστικά μηχανήματα των δημόσιων υπηρεσιών. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην τηλεόραση.

Όπως ανέφερε στον Σκάι «η κυβέρνηση σχεδιάζει μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το Δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια.

Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ωστόσο ότι όπως είναι φανερό αυτό μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ «σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα όπως και άλλα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας».

Και επειδή στην Ελλάδα δεν ανακαλύψαμε τον… τροχό, η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει και εδώ το λεγόμενο «μοντέλο Ισπανίας», ή την «επιχείρηση θερμοστάτης» όπως ονομάζεται στην Ιταλία.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη
Το σχέδιο που εγκρίθηκε πρόσφατα από το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει ελέγχους θερμοκρασίας σε δημόσια γραφεία, μαζική εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε στέγες δημόσιων κτιρίων και θα ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι.

Το καλοκαίρι, ο κλιματισμός σε γραφεία, σε χώρους εργασίας δεν πρέπει να ρυθμίζεται χαμηλότερα από 27 βαθμούς Κελσίου. Το χειμώνα, η θέρμανση δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ιταλία, η «Επιχείρηση Θερμοστάτης», όπως ονομάστηκε από τα ιταλικά ΜΜΕ, προβλέπει πως ο κλιματισμός σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και κυβερνητικών κτιρίων, υπουργείων κλπ, δεν μπορεί να οριστεί κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα που κυμαίνονται από 500 έως 3.000 ευρώ.

Μητσοτάκης: «Να βάλουμε όλοι πλάτη»
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα προανήγγειλε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Επειδή όλοι πρέπει να βάζουν πλάτη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, θα παρουσιάσουμε και ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας» τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα