Έρχεται «φρέσκο» χρήμα μετά την πανδημία;

Η ατέρμονη προσπάθεια στήριξης της οικονομίας με μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, επεκτείνεται συνεχώς μέρα με τη μέρα, ανάλογα με την εξάπλωση των συνεπειών της πανδημίας στους διάφορους οικονομικούς τομείς.

Γράφει η Δάφνη Γρηγοριάδη*

Μετά το πέρας της συνεχούς μεταδοτικότητας και στη προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα, είναι βέβαιο πως θα διοχετευτεί πρόσθετη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, όχι μόνο υπό την μορφή δανειακών κεφαλαίων με ευνοϊκούς όρους, κάτι το οποίο συμβαίνει ήδη, αλλά και μέσα από τον σχεδιασμό μεγάλων δημόσιων έργων και την πραγματοποίηση ιδιωτικών άμεσων ξένων επενδύσεων , παρόλο που προβλέπεται μείωση των τελευταίων παγκοσμίως σε ποσοστό 10% κατά μέσο όρο.

Για τον σκοπό αυτό θα εντατικοποιηθεί η προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων. Ήδη στο εξωτερικό γίνεται συνολική προσπάθεια για την εύρεση έργων που ενδιαφέρουν τους μελλοντικούς επενδυτές , με κύριο άξονα την προαγωγή της ασφάλειας της δημόσιας υγείας.

Η μετά κορωνοϊό αυξημένη συνείδηση της εταιρικής ευθύνης που εκδηλώνεται ήδη με δωρεές στις υγειονομικές υπηρεσίες, αλλά και της φορολογικής συνείδησης προς ένα κράτος – προστάτη, θα αυξήσει την ισχύ του κράτους για την εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτική.

Η δεδομένη πλέον χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής της ΕΕ θα δώσει χρηματοδοτικές δυνατότητες για την προώθηση αναπτυξιακής πολιτικής με την κλασσική κεϋνσιανή πρόταση των δημόσιων έργων για πυροδότηση της ανάπτυξης, για τα οποία υπάρχει μεγάλο περιθώριο. Η χρηματοπιστωτική χαλάρωση από την ΕΕ θα δώσει την δυνατότητα για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εξαγωγικές δυνατότητες να επεκταθούν και να αυξήσουν την απασχόληση.

Η εξασφάλιση της ρευστότητας είναι η πρώτη κίνηση που επιδιώκουν παραδοσιακά οι κυβερνήσεις σε περιόδους κρίσης, πόσο μάλλον τώρα που δεν γνωρίζουμε τις προεκτάσεις της με ακρίβεια. H συμβολή της ρευστότητας στην οικονομία είναι μεγάλη και αυτό μπορούμε εύκολα να το συμπεράνουμε και από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 όπου οι επιχειρήσεις έκλειναν εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας η οποία οδήγησε στην αδυναμία πληρωμών και δευτερευόντως εξ αιτίας πτώσης των πωλήσεων.

Ο κορωνοϊός και οι οικονομικές επιπτώσεις του, θα αποτελέσουν μακροπρόθεσμο ζήτημα για τον πλανήτη, καθώς έστω και εάν επιστρέψουμε σε ρυθμούς κανονικότητας, όλοι οι κλάδοι και όλοι οι εργαζόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με θέματα που θα έχουν δημιουργηθεί και συσσωρευτεί εξαιτίας του κορωνοϊού. Πέρα από την προώθηση της εταιρικής ευθύνης – διακυβέρνησης, θα δούμε πολύ γρήγορα ένα νέο μοντέλο οικονομίας, το οποίο επί πλέον του πρόσφατου περιβαλλοντικού στοιχείου της αειφορίας, θα έχει ως κέντρο και τον άνθρωπο. Ήδη μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού σχεδιάζουν προϊόντα τα οποία θα έχουν και κοινωνικά πέρα από οικονομικά κριτήρια.

*Οικονομική αναλύτρια

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα