Έρχεται deal-μαμούθ 5 δισ. της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία

Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία είναι σε συζητήσεις ώστε Ριάντ να καταθέσει 5 δισ. δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας την Τρίτη (22/11).

«Είμαστε σε τελική συζήτηση για να κάνουμε μια κατάθεση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κεντρική Τράπεζα της (Τουρκίας)», είπε ο εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτημα του Reuters.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Τούρκος αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα ανέφερε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο με τη Σαουδική Αραβία για μια συμφωνία ανταλλαγής ή κατάθεσης.

Η οικονομία της Τουρκίας έχει πιεστεί από την πτώση της λίρας και τον πληθωρισμό που έχει εκτοξευτεί πάνω από το 85% και μια συμφωνία ανταλλαγής ή καταθέσεων θα μπορούσε να τονώσει τα μειωμένα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας.

Αναλυτές λένε ακόμη ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πάρει την υποστήριξη που θέλει ενόψει των εκλογών τον Ιούνιο του 2023.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει συμφωνίες ανταλλαγής σε τοπικά νομίσματα με αρκετούς από τους ομολόγους της συνολικής αξίας 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπέγραψε συμφωνία με την Κίνα για 6 δισεκατομμύρια δολάρια, με το Κατάρ για 15 δισεκατομμύρια δολάρια και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η δυναμική των συνομιλιών μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των χωρών έρχεται μετά την κοινή προσπάθεια Άγκυρας και Ριάντ να αναθερμάνουν τους δεσμούς τους που διακόπηκαν μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα