Έρχεται αύξηση των ορίων της Golden Visa – Τι αλλάζει

Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκεται ο περιορισμός της Golden Visa με τις πληροφορίες να αναφέρουν την αύξηση του ορίου των 250.000 ευρώ που ισχύει για ακίνητα στον Πειραιά και τα δυτικά προάστια της Αττικής στα επίπεδα των 500.000 ευρώ, όπως ισχύει για την απόκτηση Golden Visa με αγορά σπιτιού στο κέντρο της Αθήνας, τα νότια και βόρεια προάστια της Αττικής, αλλά και σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ είχε προαναγγείλει μέτρα περιορισμού της Golden Visa και, ειδικότερα, ότι θα αυξηθούν τα όρια για να γίνονται ουσιαστικότερες επενδύσεις, ενώ θα υπάρξει μία εξαίρεση για τα διατηρητέα ακίνητα για τα οποία θα ισχύει χαμηλότερο ελάχιστο όριο επένδυσης.

Ποιοι αγοράζουν με Golden Visa

Οι καλύτεροι πελάτες της Golden Visa είναι οι Κινέζοι. Σε σύνολο 14.875 αιτημάτων την τελευταία τριετία (2021-2023), οι 8.404 αιτήσεις για Golden Visa αφορούν Κινέζους. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι Τούρκοι με 1.432 αιτήσεις και την τρίτη οι Λιβανέζοι με 775 αιτήσεις.

Το σχέδιο της στεγαστικής πολιτικής προβλέπει ακόμη:

  • Την ενεργοποίηση του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», μέσω του οποίου θα δοθεί επιδότηση σε ιδιοκτήτες για να ανακαινίσουν κατοικίες που σήμερα είναι κενές, με τη δέσμευση ότι θα τις εκμισθώσουν τουλάχιστον για μια τριετία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί η επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση θα είναι οι κατοικίες να μην έχουν εμβαδόν μεγαλύτερο από 100 τετραγωνικά μέτρα και να βρίσκονται σε οικιστική περιοχή. Επίσης, δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών. Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ.
  • Εντός του έτους θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής. Στόχος του προγράμματος είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα