

Ο οίκος Fitch δεν αναβάθμισε τελικά την αξιολόγηση της Ελλάδας, διατηρώντας το rating στο ΒΒ, ενώ παρέμεινε και το σταθερό outlook.
Οπως αναφέρει ο οίκος, η αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά τα υψηλά επίπεδα κατά κεφαλή εισοδήματος, που ξεπερνά κατά πολύ τόσο τις χώρες με αξιολόγηση ΒΒ όσο και αυτές με ΒΒΒ, καθώς και τα επίπεδα διακυβέρνησης, που ξεπερνούν χώρες με αντίστοιχη αξιολόγηση.
Στον αντίποδα, οι αναπτυξιακές προοπτικές παραμένουν αδύναμες μεσοπρόθεσμα, τα κόκκινα δάνεια διαμορφώνονται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα στον τραπεζικό κλάδο ενώ η χώρα εμφανίζει πολύ υψηλά επίπεδα κυβερνητικού και εξωτερικού χρέους.
Το σταθερό outlook αντανακλά το επίπεδο εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, ακόμη και μετά το ισχυρό σοκ σε οικονομία και τα οικονομικά του δημοσίου από την πανδημία της covid 19.
Η οικονομία
Ο οίκος εκτιμά ότι το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 10,2% το 2020. Παράλληλα, αναμένει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη την επόμενη διετία, υπό την υπόθεση σημαντικής βελτίωσης στην παγκόσμια υγειονομική κρίση λόγω των εμβολίων, καθώς και της εμπροσθοβαρούς απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ωστόσο, υπάρχουν πτωτικά ρίσκα στην πρόβλεψη, από ενδεχόμενη καθυστέρηση στα προγράμματα εμβολιασμού, κάτι που θα καθυστερούσε την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, αλλά και από ενδεχόμενη αργή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Ο οίκος προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα μπει σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης από το δεύτερο τρίμηνο φέτος, αν και οι επιπτώσεις από το 2020 και οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί το πρώτο τρίμηνο περιορίζουν την πρόβλεψη για την ενίσχυση του ΑΕΠ στο 3% φέτος.
Η Fitch εκτιμά ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα εκταμιευθούν το 2021 και το 2022, υπενθυμίζοντας ότι στην Ελλάδα οι επιχορηγήσεις θα ανέλθουν στα 16,2 δισ. ευρώ, με την Αθήνα να λαμβάνει το 10% φέτος και το 60% εντός του 2022.
Η πολύ καλύτερη φετινή εικόνα αλλά και η ενίσχυση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της αύξησης του ΑΕΠ στο 7,6% το 2022, προτού υποχωρήσει στα εκτιμώμενα επίπεδα μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης του 1%.
Έλλειμμα και χρέος
Η μεγάλη μείωση στις αφίξεις τουριστών είχε τεράστια επίπτωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ο οίκος εκτιμά ότι το έλλειμμα διευρύνθηκε από το 1,5% το 2019 στο 7,2% πέρυσι. Η Fitch αναμένει σταδιακή μείωση του ελλείμματος την επόμενη διετία, προβλέποντας ότι θα διαμορφωθεί στο 5,7% το 2022.
Το εξωτερικό χρέος αυξήθηκε περαιτέρω στο 154,3% του ΑΕΠ το 2020, παραμένοντας πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα των χωρών με αξιολόγηση ΒΒ. Τα ρίσκα που προκύπτουν από την υπερχρέωση της χώρας περιορίζονται από το μεγάλο μέρος χρέους που οφείλεται στον επίσημο τομέα και την μικρή εξάρτηση από τις συνθήκες στις αγορές.
Σχετικά Νέα
Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Πότε ξεκινά η υποβολή δικαιολογητικών
Eνεργοποιείται από την Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021, και ώρα 10:00 στο πληροφοριακό σύστημα του.
Λαϊκές αγορές: Ανοιχτές ξανά από σήμερα τα Σαββατοκύριακα
Η επαναλειτουργία αφορά τις περιοχές όπου είχε τεθεί σε αναστολή η λειτουργία τους τα.
Προκαταβολή σύνταξης: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
Στις 10 Μαρτίου του 2021 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα της.
Κληρονομιές, δωρέες και γονικές παροχές: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου
Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2021, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φόρου.