Επιθετική στάση της Μόσχας για την ένταξη Φινλανδίας & Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πολύπλοκες διαστάσεις προσλαμβάνει η αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Το μείζον ζήτημα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συναντά την ιδιαίτερα επιθετική στάση της Μόσχας, η οποία ως πρώτη αντίδραση ανακοίνωσε ότι από σήμερα διακόπτει την εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, ενώ την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Τούρκος πρόεδρος, απειλώντας να μπλοκάρει τη διαδικασία. Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Τουρκίας, με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν να προκαλούν ζυμώσεις ενόψει της διήμερης συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, που θα ξεκινήσει απόψε με δείπνο εργασίας. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας, ενώ έχουν προσκληθεί οι ΥΠΕΞ της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Εν τω μεταξύ, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ρωσική εισβολή στη χώρα τους εισέρχεται στην “3η φάση”, με έναν παρατεταμένο πόλεμο, εκτιμώντας πως η Μόσχα θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να πιέσει τη Δύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εξαναγκάσει την Ουκρανία να υποχωρήσει.

Παράλληλα, οι ΥΠΕΞ της G7 τόνισαν χθες ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Κίεβο μέχρι τη νίκη, ενώ η ΕΕ δήλωσε έτοιμη να δώσει στην Ουκρανία επιπλέον 500 εκατ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα