Επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ ζητάει η ΠΟΕΔΗΝ

Τη μεγάλη ανάγκη να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας με κλίνες ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της επιδημίας στη χώρα, τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ζητώντας επίταξη των κλινών του ιδιωτικού τομέα.

«Διαχρονικά υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για την τραγική έλλειψη κλινών ΜΕΘ στο σύστημα. Τον Νοέμβριο του 2019 δημοσιοποιήσαμε έρευνα από όλα τα Νοσοκομεία της χώρας για την κατάσταση σε κλίνες ΜΕΘ (αρ.πρωτ.2347/25.11.2019).

Στη χώρα μας λειτουργούσαν 557 κλίνες ΜΕΘ, στην αρχή της υγειονομικής κρίσης αντί για 3.500. Στην Αττική για 6εκ. πληθυσμό λειτουργούσαν 224. Τόσες ήταν οι κλίνες που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση. παρότι το ζητήσαμε, δεν προσέλαβε έγκαιρα προσωπικό προκειμένου να αναπτύξει τουλάχιστον τις 100 κλίνες ΜΕΘ που είναι κλειστές αν και πλήρως εξοπλισμένες», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Παράλληλα, τονίζει ότι και τα προηγούμενα χρόνια με την εποχική γρίπη οι λίστες αναμονής για ΜΕΘ εκτινάσσονταν στους 90 ασθενείς. Και τότε, όπως αναφέρει, οι εντατικολόγοι σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ ήταν αναγκασμένοι να επιλέγουν ποιος διασωληνωμένος ασθενής που βρισκόταν στην λίστα αναμονής θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

«Κάθε χρόνο το σύστημα επιχειρούσε την ενοικίαση κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά τον χειμώνα με το κύμα της εποχικής γρίπης. Ο ιδιωτικός τομέας όμως δεν ανταποκρινόταν, παρότι το δημόσιο πλήρωνε αδρά. Κράταγε τις ΜΕΘ για δική του χρήση.

Το κόστος ενοικίασης ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ είναι δυσβάστακτο για το δημόσιο. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και την διαχείριση να την έχει το ΕΚΑΒ», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Τέλος, επισημαίνει την ανάγκη προμήθειας όσο το δυνατόν περισσότερων αναπνευστήρων «έστω και την ύστατη στιγμή». Να λειτουργήσουν όσο περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, κλίνες Αυξημένης Φροντίδας και αρνητικής πίεσης, τονίζοντας ότι «έτσι μόνο αυξάνουμε τις πιθανότητες να αντέξει το υγειονομικό μας σύστημα την κρίση».

Τη Δευτέρα (23/03/2020) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι το σύστημα Υγείας διαθέτει 685 κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), ενώ έχουν ήδη αναπτυχθεί 2.158 κλίνες για την απλή νοσηλεία ασθενών με COVID-19 .

Όπως τόνισε ο υπουργός, οι αριθμοί αυτοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται με βάση τις ανάγκες και το πλάνο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας, περνώντας από τη μια φάση εξάπλωσης του ιού στην άλλη.

Σχετικά Νέα