Επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη για ασθενείς με κορωνοϊό

Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.

Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.

Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.

Κατακραυγή για τη στάση των «κλινικαρχών»

Το γεγονός ότι χθες στις 9 το βράδυ έληξε το “τελεσίγραφο” του υπουργείου προς τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης να διαθέσουν 200 κλίνες για ασθενείς COVID-19, ουσιαστικά ανάβει “πράσινο φως” για το επόμενο βήμα που είναι η επίταξη των κλινών, καθώς η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο «κόκκινο».

Ειδικότερα, σε έγγραφο του ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας ζητάει άμεσα 200 κλίνες για περιστατικά COVID-19 εντός της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης από τις ιδιωτικές κλινικές, αλλιώς θα καταφύγει στο αναγκαστικό μέτρο της καθολικής επίταξης.

Η Ένωση απαντά ότι δεν μπορεί να τις διαθέσει, επικαλούμενη φόβους διασποράς της νόσου αλλά και αδυναμία χειρισμού τέτοιων περιστατικών.

“Από το Υπουργείο μας είχαν ενημερώσει πριν από ένα μήνα ότι θα χρειαστούν επιπλέον κλίνες σε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη. Το προηγούμενο Σάββατο είχαμε σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες, αλλά αρνήθηκαν όλες οι κλινικές. Όλοι μου λένε ότι δεν μπορούν να μπερδέψουν τους ασθενείς με COVID-19 με αυτούς χωρίς COVID-19. Δεν έχουμε άλλωστε την απαραίτητη εμπειρία για κάτι τέτοιο” ανέφερε μιλώντας στο GRTimes.gr ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός.

Ο ίδιος εξήγησε, έχει ήδη ενημερώσει το υπουργείο σχετικά με την απόφαση των συναδέρφων του. Όπως αναφέρει, η ανταπάντηση των μελών της Ένωσης ήταν να μεταφερθούν στις κλινικές ασθενείς χωρίς κορωνοϊό ακόμη και από τα νοσοκομεία των όμορων νομών.

Ο κ. Σαραφιανός σημειώνει με νόημα ότι η πίεση προς το σύστημα υγείας κυρίως στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ μεγάλη. Αναφέρει ενδεικτικά ότι μόνο στη δική του κλινική έχουν μεταφερθεί την τελευταία εβδομάδα περίπου 50 ασθενείς. “Σκεφτείτε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία με 900 κρούσματα την ημέρα” τονίζει.

Σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, ανέφερε ότι η Ένωση αναμένει τώρα την απόφαση του Πρωθυπουργού. “Αν προχωρήσει τελικά η επίταξη θα δούμε πως αντιδράσουμε. Άλλωστε, έχουμε πόλεμο ” υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις

Οι ιδιωτικές κλινικές έχουν ήδη παραδώσει non Covid κλίνες για τη νοσηλεία άλλων περιστατικών, αλλά αυτό φυσικά δεν επαρκεί, ούτε το γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει ακόκα “λερώσει τα χέρια του” με περιστατι΄κα κορωνοϊού, τον τιμά!.Αυτή η στάση μάλιστα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από κόμματα, όπως το ΚΚΕ που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για τη Μακεδονία, όσο και από συνδικαλιστικούς φορείς των γιατρών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα