Επιταχύνεται το sell off στο Χρηματιστήριο, τριγμοί και στην Ευρώπη

Οι κλυδωνισμοί από τη σύρραξη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας δεν δείχνουν κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης, με τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και το χρηματιστήριο Αθηνών να βρίσκονται σε γεωπολιτική δίνη, που όμοια της δεν είχε εμφανιστεί στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς οι κυρώσεις της Δύσης προς τις ρωσικές δραστηριότητες είναι αρκετά αυστηρές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 4,39% στις 886,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 64,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30 εκατ. τεμάχια. Πτώση 4,67% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.152,45 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 7,99% στις 642,91 μονάδες.

Επιταχύνεται το sell off στο Χρηματιστήριο, τριγμοί και στην Ευρώπη

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX βρίσκεται στις 14.238 μονάδες με πτώση 2,24%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 3% και διαπραγματεύεται στις 6.551 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 επιχειρεί να βγάλει άμυνες περιορίζοντας τις δικές του απώλειες στο 1,05% κινούμενος στις 7.410 μονάδες.

Αν και οι αναταράξεις από τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο ήταν εμφανείς στις διεθνείς αγορές το προηγούμενο διάστημα, ουδείς, ή έστω μικρή μερίδα επενδυτών, ανέμενε ότι η κλιμάκωση της έντασης θα ήταν τέτοιας κλίμακας που και για πόλεμο θα μιλούσαμε και για μεγάλες οικονομικές κυρώσεις θα υποχρεωνόταν η Δύση.

Ενδεικτικό είναι ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας, δηλαδή των ρωσικών τραπεζών και της κεντρικής τράπεζας της χώρας από το Swift, δημιουργεί προβλήματα και σε συνδεδεμένα μέρη από άλλες χώρες που έχουν έκθεση στη Ρωσική οικονομία και τις ρωσικές τράπεζες, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν και να πληρωθούν. Ακόμα και επενδυτές και υπηρεσίες θεματοφυλακής (π.χ, που έχουν αγοράσει ρωσικά ομόλογα) δεν μπορούν πλέον να τα πουλήσουν και να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, έστω και με απώλειες.

Στην Ελλάδα η έκθεση στα ρωσικά assets δεν θα μπορούσε να κριθεί μεγάλη, όμως οι εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη, περιπλέκουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Και αυτό γίνεται σε ένα δύσκολο ομολογουμένως διεθνές περιβάλλον, καθώς, όπως αναφέρει σήμερα και η Optima Bank, παρά τις θετικές προοπτικές της Ελλάδας, οι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι από πέρυσι που συνδέονται με: 1) τις πληθωριστικές πιέσεις που διαβρώνουν το διαθέσιμο εισόδημα (κατανάλωση) και τα περιθώρια κερδοφορίας, 2)τις γεωπολιτικές εντάσεις (Ουκρανία, Τουρκία), 3) τις πολιτικές εξελίξεις (εκλογικός κίνδυνος) και 4) τις αυστηρότερες δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές, οι οποίες εάν εφαρμοστούν απότομα μπορεί να επιβραδύνουν την ανάκαμψη.

Επίσης, ουδείς μπορεί να παραβλέψει και τη νέα άνοδο του ενεργειακού κόστους, λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, με το πετρέλαιο να κερδίζει 4,5% και το φυσικό αέριο να καταγράφει άλμα 20%. Οι αγορές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενεργειακή κρίση μετά τις νέες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα η Eurobank χάνει 9,50%, με την Εθνική να είναι στο -8,84%, την Coca Cola στο -7,20% και τις Alpha Bank, Πειραιώς και Ελλάκτωρ να σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 6%. Άνω του -5% είναι οι ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο και άνω του -4% οι Λάμδα και Μυτιληναίος.

Η πτώση σε Aegean, Motor Oil, Titan, Quest και Σαράντης ξεπερνά το 3% και εκείνη σε Σαράντη, ΕΛΧΑ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Jumbo και ΔΕΗ το 2%. Άνω του -1% κινούνται οι ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ, με την Τέρνα Ενεργειακή να χάνει 0,92%.

 

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα