Επιστροφή στα κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην αρχή της εβδομάδας με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τις αποφάσεις που έλαβε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έκανε το πρώτο βήμα για την απόσυρση ενός μέρους της έκτακτης στήριξης πού πρόσφερε για να αντιμετωπιστεί η κρίση της πανδημίας.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις αγορές στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας (PEPP) με έναν “μετρίως χαμηλότερο ρυθμό” διενέργειας καθαρών αγορών σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το μέγεθος της μείωσης στις αγορές από τα επίπεδα των 80 δισ. ευρώ το μήνα που είναι σήμερα, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές θα υποχωρήσουν πλέον στα 60 δισ. με 70 δισ. ευρώ τον μήνα.

Η απόφαση της ΕΚΤ ακολουθεί τα ισχυρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την ανάπτυξη που έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε 2,2% το δεύτερο τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά και το άλμα του πληθωρισμού σε υψηλό 10 ετών τον Αύγουστο στο 3%.

“Πρόκειται για μια αναπροσαρμογή του PEPP, όπως κάναμε προηγουμένως τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο”, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Αυτή την εβδομάδα, το βλέμμα των Ευρωπαίων επενδυτών θα είναι στραμμένο και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, αφού την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Αύγουστο στις ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της FactSet αναμένουν ότι αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 5,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο. Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, μετά τις απώλειες της τάξης του 1,2% την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα κινείται σε θετικό έδαφος προσθέτοντας 0,4% στις 468 μονάδες, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τον τραπεζικό κλάδο να προσθέτουν από 1,1% και να ηγούνται των κερδών, ενώ ο τεχνολογικός κλάδος υποχωρεί κατά 0,2%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX προσθέτει 0,61% στα επίπεδα των 15.700 μονάδων, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,47% “αγγίζοντας” τις 6.700 μονάδες, και ο FTSE 100 κερδίζει 0,49% στις 7.050 μονάδες..

Στην περιφέρεια, o ιταλικος FTSE MIB σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,65% πέριξ των 28.850 μονάδων και ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,7% στις 8.750 μονάδες.

Στο μεταξύ, σημαντικές απώλειες καταγράφουν τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ασία τη Δευτέρα, με την αγορά του Χονγκ Κονγκ να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση εν μέσω ανησυχιών για επιβολή νέων περιοριστικών κανονισμών από τις ρυθμιστικές αρχές του Πεκίνο.

Η κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Soho China σημείωσε “βουτιά” περίπου 33% μετά το “ναυάγιο” στη συμφωνίας εξαγοράς από την Blackstone Group. Η Soho China ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Blackstone αποφάσισε να μην προχωρήσει με την προσφορά ύψους 3 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της κατασκευάστριας εταιρείας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα