Επιστρέφουν στην Αθήνα μετά τις εκλογές οι Θεσμοί

Το πρώτο ραντεβού τους με το οικονομικό επιτελείο της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα πραγματοποιήσουν οι Θεσμοί μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, παρότι η πρώτη προγραμματισμένη επιστροφή τους στην Αθήνα για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση είναι τον Σεπτέμβριο. Η πρώτη άτυπη αξιολόγηση αναμένεται να γίνει στις 16 και 17 Ιουλίου.

Το συνέδριο που διοργανώνει ο Economist δίνει μια χρυσή ευκαιρία στους Θεσμούς για μια πρώτη άτυπη αξιολόγηση, αφού όπως αναμένεται, μέχρι τότε η νέα κυβέρνηση θα έχει ορκιστεί και θα υπάρχει υπουργός Οικονομικών για να διαπραγματευτεί.

Με εξαίρεση την ΕΚΤ, σύμφωνα με το news247.gr, θα υπάρχει έντονη παρουσία στην Αθήνα. Από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό θα είναι παρών και ο επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος έχει εκφράσει την ανησυχία του για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2019, αλλά και ο υφιστάμενός του επικεφαλής της ομάδας του μηχανισμού για την Ελλάδα, Νικόλα Τζιαμαριόλι.

Εκ μέρους του Eurogroup, παρόντες θα είναι και ο σημερινός πρόεδρος των ομάδας των τεχνοκρατών της Ευρωομάδας (Euro working Group), Χανς Φαϊλμπρίφ, αλλά και ο προκάτοχος του, Τόμας Βίζερ.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρών θα είναι ο επικεφαλής της ομάδας για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο και από το ΔΝΤ ο επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου, Πίτερ Ντόλμαν.

Η ατζέντα της επόμενης μέρας

Όλα τα στελέχη θα έχουν επαφές εντός και εκτός του πλαισίου του συνεδρίου με την ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα με το οικονομικό επιτελείο, αφού θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μια ατζέντα κρίσιμων θεμάτωνπου θα πρέπει να πέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από το φθινόπωρο.

Το πρώτο από αυτά θα είναι ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Ο ESM έχει επισημάνει τον κίνδυνο αστοχίας λόγω της καταβολής της 13ης σύνταξης και των μειώσεων ΦΠΑ, που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται από τα μέσα Μαΐου. Από τότε μέχρι και τώρα μεσολάβησε και η ψήφιση της τροπολογίας για την κατάργηση του μέτρου της περικοπής του αφορολόγητου για το 2020, την εβδομάδα που ακολούθησε μετά τις ευρωεκλογές.

Όλα αυτά θα πρέπει κατ αρχήν να οριστικοποιηθούν ως δημοσιονομική επίπτωση και να αποτυπωθούν και να «συμπληρώσουν» την έκθεση της επιτροπής που δόθηκε στην δημοσιότητα τον Μάιο. Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το αν υπάρχει όντως δημοσιονομική απόκλιση και κυρίως πώς θα διορθωθεί.

Το δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί σε προκαταρκτική βάση όμως, αναμένεται ότι είναι η διαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων, για την οποία έχουν δεσμευτεί και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και τα δύο αυτά θέματα θα κρίνουν την συνέχεια της μετά το μνημόνιο εποπτείας της Ελλάδας τους μήνες που θα ακολουθήσουν. Σε πρώτη φάση οι εκπρόσωποι των δανειστών θα θελήσουν, να δουν τις διαθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Το ΔΝΤ με την σειρά του θα πρέπει να κανονίσει την καθυστερημένη αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω των εκλογών.

Θα ακολουθήσει η περίοδος των διακοπών και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται σε μεταβατικό καθεστώς, μετά τις πρόσφατες εκλογές αλλά και του ESM, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου και αφού έχουν δώσει τον απαραίτητο χρόνο στη νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει τις εργασίες της και να πάρει τις αποφάσεις της, θα γίνει η πρώτη αποστολή στην Αθήνα για να προχωρήσει η μεταμνημονιακή εποπτεία και να οριστικοποιηθούν τα μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020, αλλά και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής ( ΜΠΔΣ ) για το διάστημα 2020 -2023.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα