Επιστρατεύεται μπουλντόζα 104 τόνων για να σκάψει χαρακώματα στην Ισλανδία υπό τον φόβο της έκρηξης του ηφαιστείου

Καθώς η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται αμείωτη στην Ισλανδία, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας εκτιμά ότι η πιθανότητα έκρηξης του ηφαιστείου Fagradalsfjall εξακολουθεί να θεωρείται υψηλή. Σύμφωνα με τη Daily Mail, 400 σεισμοί ταρακούνησαν, χθες, το Γκρίνταβικ των 4.000 κατοίκων, που ήδη έχουν εκκενώσει την πόλη.

Ο ηφαιστειολόγος στο Πανεπιστήμιο Leicester του Ηνωμένου Βασιλείου, John Smellie δήλωσε πως «ευτυχώς οι άνθρωποι μπορούν να απομακρυνθούν σύντομα, επομένως είναι απίθανο κάποιος να κινδυνεύσει ή να χάσει τη ζωή του» και πρόσθεσε πως «οποιαδήποτε έκρηξη δεν αναμένεται να έχει τόσο μεγάλη επίδραση όσο αυτή του ηφαιστείου Eyjafjallajokull, το 2010».

Επιστρατεύτηκε η μεγαλύτερη μπουλντόζα της χώρας
Οι αρχές αποφάσισαν να επιστρατεύσουν τη μεγαλύτερη μπουλντόζα της Ισλανδίας προκειμένου να σκάψει χαρακώματα, τα οποία σκοπό έχουν να εμποδίσουν τυχόν ροές λάβας από το να καταστρέψουν βασικά κτίρια της πόλης.

Παρόλο που το μέγεθος και η ένταση της σεισμικής δραστηριότητας μειώνονται, το γραφείο Μετεωρολογίας δήλωσε ότι η αξιολόγηση του ηφαιστειακού κινδύνου παραμένει αμετάβλητη, με τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι ειδικοί έλεγαν ότι το μάγμα συσσωρεύεται τρία μίλια κάτω από το έδαφος, αλλά τώρα έχει ανέβει πολύ πιο κοντά στην επιφάνεια, σύμφωνα με εκτιμήσεις. «Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί ακριβώς εάν και πού μπορεί να φτάσει το μάγμα στην επιφάνεια», ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα