Επιστολή 39 Ευρωβουλευτών προς τον Σαρλ Μισέλ για ευρωομόλογα

Επιστολή 39 Ευρωβουλευτών από δύο Πολιτικές Ομάδες, Ευρωπαϊκή Αριστερά και Πράσινοι, προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για την ανάγκη δημιουργίας ευρωομολόγων και λήψης έκτακτων μέτρων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, συνυπέγραψε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά.

Στην επιστολή τους οι 39 ευρωβουλευτές τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή η άνευ προηγουμένου κατάσταση δοκιμάζει την εσωτερική συνοχή της ΕΕ και τις διακηρυγμένες αρχές της», επισημαίνοντας ότι «η αλληλεγγύη και η ενότητα μεταξύ των κρατών-μελών είναι αυτή τη στιγμή θεμελιώδους σημασίας».

«Είναι η ώρα για μια ενιαία, ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση στην επερχόμενη κρίση», υπογραμμίζουν στην επιστολή τους οι 39 ευρωβουλευτές, ζητώντας από την ΕΕ «να προτείνει βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών και την προστασία των εργαζομένων, αλλά κι ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης».

Τέλος, τονίζουν ότι «δεν είναι καιρός τώρα να επιστρέψουμε στη λιτότητα», υπενθυμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη του 2008, υποστηρίζοντας με οποιονδήποτε τρόπο τις περικοπές του προϋπολογισμού».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή μεταφρασμένη στα ελληνικά:

Αγαπητέ κύριε Μισέλ,

Ο αριθμός των θανάτων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού συνεχίζει να αυξάνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υπέρβαση αυτής της κρίσης και των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της, θα αποτελέσει μια πρόκληση που θα διαμορφώσει τις πολιτικές όλων των κρατών-μελών κατά τα προσεχή έτη. Αυτή η άνευ προηγουμένου κατάσταση δοκιμάζει την εσωτερική συνοχή της Ένωσης και τις διακηρυγμένες αρχές της, ειδικά σε ό,τι αφορά στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών.

Οι υγειονομικές αρχές της Ισπανίας χρησιμοποίησαν ένα πολύ σαφές σύνθημα: “Θα σταματήσουμε αυτόν τον ιό, μόνο αν είμαστε ενωμένοι”. Πιστεύουμε ότι αυτή η ενότητα είναι επίσης θεμελιώδης μεταξύ των κρατών-μελών. Αυτή είναι μια εξόχως ιδιαίτερη κατάσταση και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειαζόμαστε έκτακτα μέτραΕίναι η ώρα για μια ενιαία, ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση στην επερχόμενη κρίση.

Σε αυτό το σενάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προτείνει βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών και την προστασία των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια αυτού του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για την υγεία, συμφωνώντας παράλληλα και σε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει ποτέ να αναζητά ιατρικό εξοπλισμό  ή φάρμακα εκτός των δικών της συνόρων. Αυτό θα το επιτύχουμε μόνο μέσω των δημόσιων επενδύσεων στον δικό μας παραγωγικό τομέα.

Δεν είναι καιρός τώρα να επιστρέψουμε στη λιτότητα. Η Επιτροπή το έχει καταλάβει αυτό καλά και ανέστειλε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για πρώτη φορά στην ιστορία του. Κάθε ένα από τα κράτη-μέλη στο Συμβούλιο πρέπει να μην λαμβάνουν και να μην επιβάλλουν περικοπές στις χώρες που βρίσκονται ήδη κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη του 2008, υποστηρίζοντας με οποιονδήποτε τρόπο τις περικοπές του προϋπολογισμού. Οι λαοί της Ευρώπης δεν θα αντιλαμβάνονταν μια επίθεση στον δημόσιο τομέα, σε μια στιγμή κατά την οποία αυτό θα αποδεικνυόταν απαραίτητο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλούμε το Συμβούλιο να εργαστεί αποφασιστικά εντός της προθεσμίας των 15 ημερών, που αποφασίστηκε στην τελευταία του συνεδρίαση, για συμφωνία σχετικά με τη δημιουργία ευρωομολόγων, που θα εγγυώνται αμοιβαιοποίηση του χρέους σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο Μάριο Ντράγκι, πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «το κόστος του δισταγμού μπορεί να είναι μη αναστρέψιμο». Ο κορονοϊός μας επηρεάζει όλους, δεν γνωρίζει σύνορα ή συνθήκες. Γι ‘αυτό χρειαζόμαστε το Συμβούλιο να εργαστεί για όσα άλλοι θεσμοί και οι κοινωνίες μας έχουν ήδη καταλάβει.

Με εκτίμηση,

Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές

1. Dimitrios Papadimoulis, Vice-President of the European Parliament (Greece – GUE/NGL)

2. Manon Aubry, co-president GUE/NGL

3. Martin Schirdewan, MEP co-president GUE/NGL

4. Sira Rego (Spain – GUE/NGL)

5. Manu Pineda (Spain – GUE/NGL)

6. Mª Eugenia Rodríguez (Spain – GUE/NGL)

7. Idoia Villanueva (Spain – GUE/NGL)

8. Miguel Urbán (Spain – GUE/NGL)

9. Ernest Urtasun (Spain – Greens/EFA)

10. Alvina Alametsä (Finland – Greens/EFA)

11. Rasmus Andresen (Germany – Greens/EFA)

12. Konstantinos Arvanitis (Greece – GUE/NGL)

13. Margrete Auken (Denmark – Greens/EFA)

14. Michael Bloss (Germany – Greens/EFA)

15. Marc Botenga (Belgium – GUE/NGL)

16. Saskia Bricmont (Belgium – Greens/EFA)

17. Damien Carême (France – Greens/EFA)

18. David Cormand (France – Greens/EFA)

19. Clare Daly (Ireland – GUE/NGL)

20. Oezlem Demirel (Germany – GUE/NGL)

21. Bas Eickhout (Netherlands – Greens/EFA)

22. Cornelia Ernst (Germany – GUE/NGL)

23. Alexis Georgoulis (Greece – GUE/NGL)

24. Dlaude Gruffat (France – Greens/EFA)

25. José Gusmão (Portugal – GUE/NGL)

26. Petros Kokkalis (Greece – GUE/NGL)

27. Kateřina Konečná (Czech Republic – GUE/NGL)

28. Stelios Kouloglous (Greece – GUE/NGL)

29. Elena Kountoura (Greece – GUE/NGL)

30. Marisa Matias (Portugal – GUE/NGL)

31. Martina Michels (Germany – GUE/NGL)

32. Kira Peter-Hansen (Denmark – Greens/EFA)

33. Terry Reintke (Germany – Greens/EFA)

34. Bronis Rope (Lithuania – Greens/EFA)

35. Helmut Scholz (Germany – GUE/NGL)

36. Tineke Strik (Netherlands – Greens/EFA)

37. Marie Toussaint (France – Greens/EFA)

38. Kim Van Sparrentak (Netherlands – Greens/EFA)

39. Nikolaj Villumsen (Denmark – GUE/NGL).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα