Επιστήμονες εμφύτευσαν ανθρώπινο γονίδιο σε εγκέφαλο πιθήκων

Ένας Κινέζος ερευνητής προσπάθησε να βελτιώσει τις εγκεφαλικές δυνατότητες και τη γνωστική λειτουργία μερικών πιθήκων. Ο Su Bing εμφύτευσε ανθρώπινα γονίδια στους εγκεφάλους των ζώων για να μελετήσει το πώς θα αντιδράσουν. Το πείραμά του, ωστόσο, έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα.

Δημοσίευμα του CNN international αναφέρει πως η έρευνα υποστηρίχθηκε από πολλά πανεπιστήμια και είχε ως στόχο να ερευνήσει και να εξηγήσει την εξελικτική διαδικασία που οδήγησε στην ανάπτυξη της ανθρώπινης νοημοσύνης.

Οι ερευνητές του προγράμματος διαβεβαιώνουν πως το πείραμα είναι σύμφωνο με τον κώδικα δεοντολογίας της επιστημονικής κοινότητας και ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα για τα δικαιώματα των ζώων. Επιπλέον, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η έρευνα θα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την ανάλυση και την θεραπεία κάποιων νόσων του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ωστόσο πολλοί επιστήμονες, ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο, ισχυρίζονται ότι το πείραμα οδηγεί τους ερευνητές σε «επικίνδυνους δρόμους» και δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Στο συγκεκριμένο πείραμα εμφυτεύτηκαν στον εγκέφαλο 11 πιθήκων αντίγραφα ενός ανθρώπινου γονιδίου (MCPH1) που είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της ανθρώπινης νοημοσύνης. Η ανάλυση της συμπεριφοράς και της φυσιολογίας των πειραματόζωων έδειξε ότι ο εγκέφαλός τους αναπτύχθηκε με τρόπο που μοιάζει με εκείνον του ανθρώπινου. Με καλύτερη βραχυπρόθεσμη μνήμη και ταχύτερο χρόνο αντίδρασης σε σύγκριση με τους φυσιολογικούς πιθήκους.

Σχετικά Νέα