Επίσκεψη – έκπληξη του Ιρανού ΥΠ.ΕΞ. στη σύνοδο της G7

Η Γαλλία και άλλες χώρες της G7 επιθυμούν να διατηρήσουν ζωντανές τις συνομιλίες με το Ιράν, παρά τις αντιδράσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Μια απρογραμμάτιστη επίσκεψη λαμβάνει χώρα στη σύνοδο της ομάδας των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G7), με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ να δίνει το «παρών»  στην πόλη Μπιαρίτς της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από πηγή της γαλλικής προεδρίας, ο Ζαρίφ συνομίλησε ήδη με τον Γάλλο ομόλογό του Λεντριάν. Υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος πρόσθεσε στο Reuters πως ο Ιρανός ΥΠ.ΕΞ. «θα μεταφέρει την απάντηση της ιρανικής ηγεσίας στην πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η οποία έχει στόχο τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά της Τεχεράνης».

Νωρίτερα, Ιρανός αξιωματούχος είχε αναφέρει ότι αεροσκάφος προσγειώθηκε σήμερα (Κυριακή) στην Μπιαρίτς -όπου διεξάγεται η σύνοδος- μεταφέροντας τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών. Όπως συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, ο Ζαρίφ δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ ή κάποιον άλλο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ηγέτες από τις άλλες χώρες της G7 επιθυμούν να διατηρήσουν ζωντανή τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, από την οποία έχουν αποχωρήσει οι ΗΠΑ. Τη σχετική πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που πρόσφατα είχε συνομιλίες με τον Ζαρίφ, ο οποίος χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις προτάσεις του Παρισιού για την επίλυση της κρίσης.

Υπέρ της διάσωσης της συμφωνίας τάσσεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να δηλώνει χθες (Σάββατο) ότι οι ηγέτες της G7 θα πρέπει να κάνουν μια ακόμη προσπάθεια να συσπειρωθούν στο θέμα του Ιράν.

Η αποστασιοποίηση Τραμπ

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν συμμερίζεται τις απόψεις (και τις πρωτοβουλίες) Μακρόν για το θέμα του Ιράν. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, μετά την αποχώρηση από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, έχουν προχωρήσει σε μια σειρά κυρώσεων κατά του Ιράν.

Μάλιστα, νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να αγνοεί τις προσπάθειες της Γαλλίας να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, λέγοντας ότι χαίρεται που το Παρίσι προσεγγίζει την Τεχεράνη με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση, αλλά ο ίδιος θα ακολουθήσει τη δική του τακτική.

Εξάλλου, στην ανακοίνωση της Γαλλίας ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να προχωρήσει ο Μακρόν σε συνομιλίες με την Τεχεράνη, ο Τραμπ υποστήριξε ότι δεν συζήτησε καν το θέμα.

Τέλος, ερωτηθείς για την έλευση του Ζαρίφ στην Μπιαρίτς, ο Τραμπ απάντησε: «Κανένα σχόλιο».

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Νέα