Επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας για υγειονομική θωράκιση

Πρόσθετα μέτρα αποφασίστηκαν το πρωί στη διάρκεια σύσκεψης στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για τον κορωνοϊό, με δεδομένη την αύξηση των εισαγόμενων θετικών κρουσμάτων, τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα:

1. Εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα.

Από 1 έως 11 Ιουλίου στις πύλες εισόδου έγιναν 67.697 τεστ Covid-19, εκ των οποίων μόνο τα 218 βγήκαν θετικά, ποσοστό 0,35%.

Τα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν πως τα θετικά τεστ είναι τετραπλάσια από άλλα σημεία εισόδου, όπως πχ το αεροδρόμιο «Ελ. Βενζιέλος» της Αθήνας.

Για τον λόγο αυτόν, από τα ξημερώματα της Τετάρτης οι έλεγχοι στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα στον Προμαχώνα θα είναι εξονυχιστικοί και η είσοδος στην Ελλάδα θα γίνεται μόνο με επίδειξη αποδεικτικού για αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Σε περίπτωση προσκόμισης πλαστού πιστοποιητικού, θα επιβάλλονται κυρώσεις.

2. Ενισχύονται οι έλεγχοι και στις πύλες εισόδου από την Αλβανία. Ήδη το Σαββατοκύριακο έγιοναν 1.011 στοχευμένα τεστ στην Κακαβιά, θα ακολουθήσουν ανάλογα τεστ και στην Κρυσταλλοπηγή.

3. Ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου και από τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου. Ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, θα εξεταστεί το άνοιγμα και από άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, από το τέλος Ιουλίου, με υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού τεστ έως και 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.

4. Ζητήθηκε από την επιτροπή λοιμωξιολόγων να εξεταστεί η άμεση απαγόρευση πανηγυριών και λοιπών εκδηλώσεων-μαζικών συγκεντρώσεων, τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουλίου.

«Η αύξηση των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού χτυπά καμπάνα για όλους» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως γι’ αυτόν τον λόγο αυξάνονται και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όπως έκανε γνωστό, από την περασμένη Πέμπτη κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της γ.γ. Προστασίας Καταναλωτή έκαναν 590 ελέγχους πανελλαδικά και βεβαίωσαν 63 παραβάσεις. Επιβλήθηκαν 87 πρόστιμα, συνολικού ύψους 51.000 ευρώ, αλλά και διοικητικές κυρώσεις αναστολής δραστηριότητας συνολικά για 120 ημέρες.

«Να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό» ζήτησε ο κ. Πέτσας. Όπως υπογράμμισε, είναι άδικο να υποτιμήσουμε τη συλλογική ωριμότητα που επιδείξαμε στην α΄ φάση της πανδημίας, είναι κρίμα να χάσουμε τα κεκτημένα, οφείλουμε να τα διασφαλίσουμε».

Σχετικά Νέα