Επιμένει στις ακροδεξιές κορώνες ο Ερντογάν – «Μετά τις εκλογές θα μετατρέψουμε την Αγία Σοφία ξανά σε τζαμί»

Η πίεση που νιώθει ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον τομέα της οικονομίας φαίνεται πως τον ωθεί σε όλο και πιο δεξιές ρητορικές όσο αφορά το μέλλον της Αγίας Σοφίας.

Η επίθεση στη Νέα Ζηλανδία σε δύο μουσουλμανικά τεμένη ήταν η αφορμή για ένα όργιο προπαγάνδας, μέσα στην οποία ανέφερε πως σκοπεύει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί από μουσείο που είναι τώρα.

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη, επανήλθε σε αυτόν τον ισχυρισμό, δηλώνοντας πως «τώρα, μετά τις εκλογές, ελπίζουμε να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία πίσω στο τζαμί ως το όνομα του μουσείου. Έχουμε κάποια σχέδια και θα τα εφαρμόσουμε στην πράξη».

Μάλιστα, δεν δίστασε να συσχετίσει εκ νέου την απόφασή του αυτή με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, αλλά και την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως «όσοι κάνουν σχέδια για τα Υψίπεδα του Γκολάν και την Ιερουσαλήμ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν και άλλα σχέδια για τα σχέδιά τους αυτά».

Η δήλωση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχει ξεσηκώσει διεθνείς αντιδράσεις, καθώς για να γίνει αυτό εμπλέκεται μια σειρά από οργανισμούς, πρώτα και κύρια της UNESCO, αλλά και της αμερικανικής Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF). Αμφότερες καταδικάζουν μια τέτοια προοπτική.

«Η Αγία Σοφία έχει βαθιά ιστορική και πνευματική σημασία τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους χριστιανούς, και η ιδιότητά της ως μουσείου πρέπει να διατηρηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της USCIRF Tenzin Dorjee, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, με ανακοίνωσή του. «Τα σχόλια του προέδρου Ερντογάν είναι προκλητικά και βλάπτουν τις θρησκευτικές κοινότητες της μειονότητας της Τουρκίας. Επιπλέον, οι συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας επιδεινώνουν το ήδη «θόλό» τοπίο για τη θρησκευτική ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία», καταλήγει ο Tenzin Dorjee.

Σχετικά Νέα