Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αποπομπή του Γ. Βρούτση

Nα επανέλθει η Βουλή στην «κανονικότητα» ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρώντας αδιανόητη τακτική, αφενός η κυβέρνηση να αρχίζει την κατάθεση νομοσχεδίων (όπως για την Παιδεία και το Περιβάλλον) και, αφετέρου, η συζήτηση και ψήφισή τους να γίνεται με τον περιορισμένο αριθμών των περίπου δέκα βουλευτών συνολικά.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να κλιμακώσει το «θέμα Βρούτση» καθώς, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας χθες στη Βουλή, εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν αποπέμψει τον υπουργό Εργασίας για το περίφημο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης επιστημόνων μέσω ΚΕΚ, “σημαίνει ότι μαζί το φτιάξατε”.

Στελέχη του κόμματος μάλιστα εισηγήθηκαν ακόμα και δυναμικές κινήσεις, όπως κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του κ. Βρούτση. «Όχι για να υπερψηφισθεί από την Βουλή, φυσικά, αλλά για να υποχρεωθεί ο πρωθυπουργός να τον στηρίξει επισήμως και δημοσίως, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη του προγράμματος που ο ίδιος ακύρωσε μετά την κατακραυγή», όπως λένε. Επισημαίνουν δε, ότι ο πρωθυπουργός «δεν εμφανίσθηκε» στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, με τον κ. Βρούτση και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να δίνουν «αδύναμες απαντήσεις» για το θέμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το θέμα στην επικαιρότητα καθώς εκτιμά πως η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στο βασικό ερώτημα: γιατί επέλεξε να «ενισχύσει» τους 180.000 επιστήμονες με κονδύλια του ΕΣΠΑ μέσω του εν λόγω προγράμματος, τη στιγμή που η Κομισιόν επέτρεψε στις χώρες, λόγω της κορωνο-κρίσης, να διανείμουν απευθείας στους δικαιούχους αυτά τα ποσά, τα οποία, πριν την πανδημία, προορίζονταν για τηλεκατάρτιση.

Αυτή άλλωστε είναι και η απάντηση που δίνουν τα στελέχη του κόμματος στα «γαλάζια» επιχειρήματα ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε ανάλογα προγράμματα μέσω ΙΕΚ. «Τα ποσά που διέθετε το ΕΣΠΑ για τηλεκατάρτιση δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν με άλλον τρόπο. Κάναμε τηλεκαταρτίσεις διότι αλλιώς τα κονδύλια θα τα χάναμε και, πάντως, δεν επιλέξαμε ποτέ να καταρτίσουμε… επιστήμονες. Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση αγνόησε το ‘πράσινο φως’ της Κομισιόν να διανείμει απευθείας τα ποσά και προτίμησε το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, προφανώς για να οφεληθούν οι ιδιοκτήτες των ΙΕΚ και οι πάροχοι των πλατφορμών», εξηγούν.

Επιπλέον, υπάρχουν και τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν σύμβουλο του κ.Βρούτση να έχει άμεση ή έμμεση ιδιοκτησιακή σχέση με ορισμένα από τα ΙΕΚ, για τα οποία, όπως τονίζουν, δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από τον υπουργό.  Σημειώνεται ότι από τα 192 εκατ. ευρώ του προγράμματος, τα 108 εκατ. προορίζονται για τα επιδόματα των επιστημόνων (600 ευρώ το άτομο).  Από τα υπόλοιπα 84 εκατ. ευρώ, τα 34 εκατ. θα δίνονταν ως αμοιβή για τις επτά πλατφόρμες και τα υπόλοιπα για τα πιστοποιημένα και συνδεδεμένα με τις πλατφόρμες ΚΕΚ που θα παρείχαν τις 100 ώρες τηλεκατάρτισης.  Ενα από τα ερωτήματα που θέτει σύσσωμη η αντιπολίτευση είναι εάν τα 84 εκατ. ευρώ έχουν ήδη δοθεί ή εάν πάγωσαν μετά την ακύρωση του προγράμματος.

Τέρμα στη «βιομηχανία των ΠΝΠ»

Όσο για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, δεδομένου ότι η κυβέρνηση φουλάρει τις μηχανές του νομοθετικού έργου.

Συγκεκριμένα πρότεινε:

– Η Ολομέλεια να συνεδριάζει με τουλάχιστον 75 βουλευτές.

– Οι Επιτροπές να λειτουργούν με τηλεδιασκέψεις και πλήρη σύνθεση.

– Να σταματήσει η “βιομηχανία των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου” (ΠΝΠ).

– Να επιστρέψει πλήρως ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα