Επικοινωνία Ζελένσκι με Σολτς: Να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις στην Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε την Τετάρτη ότι μίλησε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς με τον οποίο και συζήτησε για την αμυντική βοήθεια, τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε πως «εκτιμούμε το υψηλό επίπεδο διαλόγου με τη Γερμανία και την υποστήριξη στον αγώνα μας».

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι ο Σολτς είχε τονίσει στην κλήση ότι εναπόκειται στη Ρωσία να τερματίσει αμέσως τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία, να αποσύρει τα στρατεύματα και να αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Reuters.

«Η Καγκελάριος και ο Ουκρανός Πρόεδρος αντάλλαξαν επίσης απόψεις για πολύ συγκεκριμένους, πρακτικούς τρόπους για να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ζελένσκι είχε προηγουμένως προσκαλέσει τον Σολτς να κάνει μια ισχυρή πολιτική δήλωση επισκεπτόμενος το Κίεβο στις 9 Μαΐου, την ημέρα που οι Γερμανοί ηγέτες ταξίδευαν συχνά στη Μόσχα για να τιμήσουν τον εορτασμό της Ρωσικής Ημέρας της Νίκης για την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε και ο Γερμανός Καγκελάριος βρέθηκε στο Βερολίνο, συνοδευόμενος από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, όπου η Πύλη του Βρανδεμβούργου φωταγωγήθηκε με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας ως ένδειξη συμπαράστασης.

Το Reuters σημειώνει ότι ο Σολτς ήταν απρόθυμος να επισκεφθεί την Ουκρανία αφού το Κίεβο δεν ήταν πρόθυμο να δεχτεί τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο τελευταίος δεν είναι δημοφιλής στο Κίεβο επειδή συνδέεται εκεί με μια παλαιότερη γερμανική πολιτική επιδίωξης στενών εμπορικών και άλλων δεσμών με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επισκέφθηκε την Ουκρανία χθες (10 Μαΐου) ως ο υψηλότερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης που επισκέφτηκε τη χώρα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.


Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα