Επικοινωνία του Μπλίνκεν με τον Σαουδάραβα ομολόγο του- Στο επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε χθες, Δευτέρα, με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ και επανέλαβε την προσήλωση της Ουάσινγκτον για πρόοδο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Μπλίνκεν και ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν την περιφερειακή ασφάλεια και την επίθεση που δέχθηκε τον προηγούμενο μήνα το δεξαμενόπλοιο Mercer Street στην Αραβική Θάλασσα. Η Ουάσινγκτον αποδίδει την επίθεση στο Ιράν, με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών να συζητούν και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Οι ίδιοι συζητήσαν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας ασφάλειας, την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας για μία συνολική ειρήνευση στην Υεμένη, αλλά και την ανάγκη άμεσων βημάτων για να μετριαστεί η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

«Ο υπουργός Μπλίνκεν έδωσε έμφαση στην ανάγκη προόδου στα ανθρώπινα δικαιώματα», προστίθεται στην ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας το περιεχόμενο ανακοίνωσης που είχε εκδοθεί τον Ιούλιο, μετά τις συνομιλίες που είχε ο Σαουδάραβας υφυπουργός Άμυνας στην Ουάσινγκτον με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν έκανε κάποια αναφορά στη δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου της εφημερίδας «The Washington Post» Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, η οποία έγινε την περίοδο της προεδρίας του προηγούμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ταρακούνησε το διμερές πλαίσιο σχέσεων των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, που είναι ένας στενός σύμμαχος της Ουάσινγκτον στην περιοχή του Κόλπου, επιτρέποντας τον Φεβρουάριο τη δημοσιοποίηση μιας μη διαβαθμισμένης αναφοράς των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που εντόπισε ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος εκ των πραγμάτων κυβερνάει το βασίλειο και είναι γνωστός με τα αρχικά MbS, ενέκρινε την επιχείρηση της δολοφονίας του Κασόγκι.

Το Ριάντ από την πλευρά του, απορρίπτει την εμπλοκή του MbS.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν τερμάτισε επίσης την αμερικανική υποστήριξη στην πραγματοποίηση επιθετικών επιχειρήσεων από το συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη.

Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απέφυγε τις εκκλήσεις μελών του Κογκρέσου και ομάδων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την επιβολή κυρώσεων στον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα