Επικίνδυνα κοντά στην αντιστροφή το μεγάλο ράλι της Wall

Το μεγάλο ράλι που έκανε η αγορά το 2024 μοιάζει επικίνδυνα κοντά στην αντιστροφή του, καθώς η κάποτε ακατανίκητη ταξιαρχία “ταύρων” της Wall Street αρχίζει να αποσύρει τα κέρδη της, γράφει το Bloomberg.

Με τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου να σκαρφαλώνουν όλο και ψηλότερα, τα γεράκια να κερδίζουν έδαφος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την πολεμική διαμάχη στη Μέση Ανατολή να φουντώνει, το χρήμα αποσύρεται από τις μετοχές και τα ομόλογα με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου έτους κι εκείνοι που έσπευσαν να αγοράσουν τις “βουτιές” της αγοράς, έχουν χάσει την ύπνο τους.

Ενδεικτικά ο δείκτης αναφοράς S&P 500 κατέγραφε καθημερινά πτώση την περασμένη εβδομάδα, οι επτά κορυφαίες μετοχές της Big Tech έκλεισαν κατά 8% χαμηλότερα και η μεταβλητότητα των μετοχών αυξήθηκε συνολικά.

Δεν είναι δυνατό να γνωρίζει κανείς αν και με ποιο ρυθμό θα επανέλθουν οι “ταύροι” που έχουν καταγράψει κέρδη τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις συναλλαγές τους από τα τέλη Οκτωβρίου.

Άλλαξε το σκηνικό
Πάντως το όλο σκηνικό σήμερα εμφανίζεται διαφορετικό. Καταρχήν επειδή τα στοιχεία της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας υποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός έχει αντικαταστήσει την ύφεση ως τον κύριο εχθρό των κεντρικών τραπεζιτών. Με τις τιμές των εμπορευμάτων να κινούνται ανοδικά και τα στοιχεία της οικονομίας να παραμένουν “θερμά”, οι σχεδιαστές πολιτικής της Fed, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ζερόμ Πάουελ, έβαλαν φρένο στις ελπίδες για την πολυαναμενόμενη στροφή στη νομισματική πολιτική.

Όλα αυτά συγκροτούν ένα σκηνικό που υποδεικνύει ότι οι επενδυτές καλό είναι να περάσουν σε πιο αμυντικές θέσεις, αναφέρει στο Bloomberg η Κάθριν Ρούνι Βέρα, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στον Όμιλο StoneX.

“Σε έναν κόσμο υψηλών γεωπολιτικών κινδύνων, ανοδικών τάσεων στις τιμές των εμπορευμάτων, ανοδικού κινδύνου για τον πληθωρισμό, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πιο συντηρητικοί στις θέσεις μας”, επισημαίνει. “Θα συνιστούσα λοιπόν πώληση μετοχών υψηλής απόδοσης σήμερα και στροφή σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα πραγματικά υψηλής απόδοσης”.

Οι μεγάλες απώλειες
Η άποψη της αναλύτριας του ομίλου StoneX υποδηλώνει ότι οι ανισορροπίες αποτίμησης μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων, που συχνά παραβλέπουν οι επενδυτές, αρχίζουν και πάλι να έχουν σημασία. Οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασαν το 4,6%, περίπου 40 μονάδες βάσης πάνω από τη λεγόμενη απόδοση κερδών του S&P 500. Αυτό το κενό, που αποτελεί τη βάση για ένα εργαλείο αποτίμησης γνωστό ως “μοντέλο της Fed”, είναι σήμερα ως το λιγότερο ευνοϊκό για τις μετοχές εδώ και μια 20ετία τουλάχιστον – από το 2002.

Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε πτώση για 6 συνεχόμενες συνεδριάσεις, σημειώνοντας το χειρότερο σερί απωλειών του από το 2022, και χάνοντας από την 1η ως τις 19 Απριλίου περισσότερο από 5%. Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων αυξήθηκαν για λίγο σε πάνω από 5% την Τρίτη.

Οι επενδυτές αντιλήφθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι οι κεντρικές τράπεζες επιχειρούν με τρόπο συστηματικό να περιορίσουν τα στοιχήματα για την επικείμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ο Ζ. Πάουελ ανέφερε την Τρίτη ότι η Fed πιθανότατα θα χρειαστεί “περισσότερο από το αναμενόμενο” για να κερδίσει την εμπιστοσύνη που απαιτείται για τη μείωση των επιτοκίων. Μια μέρα αργότερα, έτερος αξιωματούχος της Fed, ο Μισέλ Μπάουμαν είχε προειδοποιήσει ότι η πρόοδος που έχει καταγραφεί στην τιθάσευση του πληθωρισμού μπορεί και να έχει ανακοπεί. Τέλος, την Πέμπτη, ερωτηθείς εάν θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθούν τα επιτόκια σταθερά όλο το χρόνο, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, απάντησε: “Ενδεχομένως”.

Πωλούν όλες οι κατηγορίες επενδυτών
Η ενίσχυση του πνεύματος των “γερακιών” ενίσχυσε την πίεση για πωλήσεις που φάνηκε αυξημένη σε όλες τις τάξεις των επενδυτών. Οι εξαγορές από μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια έφτασαν τα 21,1 δισεκατομμύρια δολάρια τις δύο εβδομάδες έως την Τετάρτη, 17/4, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με την Bank of America, βάσει στοιχείων της EPFR Global.

Οι επενδυτές πούλησαν επίσης ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης (junk) με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 14 μηνών, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG Lipper. Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου αύξησαν τις θέσεις short σε χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2022, σύμφωνα με τα βασικά στοιχεία χρηματιστηριακών εταιρειών της Goldman Sachs Group Inc.

“Υπάρχουν αδύναμα χέρια που πουλάνε και θα συνεχίσουν να πουλάνε, αφού δεν αγόρασαν και εξαρχής με ενθουσιασμό”, δήλωσε ο Πίτερ Τσιρ, επικεφαλής μακροστρατηγικής στην Academy Securities Inc. “Οι άνθρωποι παρασύρθηκαν να κυνηγήσουν το ράλι, να αγοράσουν μετοχές σε υψηλές αποτιμήσεις και τώρα, ένα μήνα περίπου αργότερα, υπάρχει πρόβλημα στην αγορά”.

Η απειλή για το μέλλον
Και το σημαντικότερο: η τεράστια κλίμακα των κερδών που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα ώρα απειλεί να λειτουργήσει ενάντια στις αποτιμήσεις των μετοχών στο μέλλον.

Επικίνδυνα κοντά στην αντιστροφή το μεγάλο ράλι της Wall

Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύει το γεγονός ότι οι ανησυχίες για τις μετοχικές αξίες ενισχύονται, ιδιαίτερα στον Nasdaq 100, του οποίου τα επτά μεγαλύτερα μέλη σημείωσαν τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση από τον Νοέμβριο του 2022. Έτσι οι εταιρείες με τις χαμηλότερες αποτιμήσεις πλέον έχουν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τους γίγαντες των Big Tech των οποίων η άνοδος τροφοδοτήθηκε το τελευταίο διάστημα από τη σύνδεσή τους με την έξαρση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Χαρακτηριστικά, ο δείκτης Russell 1000 Value Index υποχώρησε 0,7% την εβδομάδα ενώ οι μετοχές της Big Tech έχασαν ένα 8%.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα