Επικίνδυνα «challenge» στο διαδικτύο: Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά σας

Η Γενική Διευθύντρια του CSI, Κέλλυ Ιωάννου, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, για τις εφιαλτικές διαστάσεις που μπορεί να πάρουν τα διάφορα «challenge» στο διαδίκτυο, όπως το λεγόμενο «black out».

Ηκ. Ιωάννου τόνισε ότι αυτή η «θανάσιμη μόδα» προέρχεται από το εξωτερικό και ήδη έχει συνδεθεί με θανάτους παιδιών, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο είναι πολλοί και η επικοινωνία των γονιών με τα παιδιά τους είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Σχετικά με τον θάνατο του 14χρονου Μάκη η κ. Ιωάννου ανέφερε, «το challenge που μας προβληματίζει έχει να κάνει με το λεγόμενο “black out”. Με το συγκεκριμένο challenge έχουν ήδη συνδεθεί κάποιοι θάνατοι παιδιών στο εξωτερικό, μέχρι στιγμής στη χώρα μας δεν είχε θορυβήσει η συγκεκριμένη πρόκληση αν και εγώ οφείλω να πω ότι και στο διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας καθημερινά λαμβάνουμε κλήσεις από γονείς που έχουν παρατηρήσει περίεργες ενέργειες στις οποίες προχωρούν τα παιδιά τους κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο».

Σχετικά με το πώς μπορούν οι γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους σε αυτές τις περιπτώσεις, η Γενική Διευθύντρια του CSI ανέφερε ότι «το διαδίκτυο είναι ένας απέραντος τόπος. Προφανώς δεν ευθύνονται μόνο οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης γιατί οι επικίνδυνες μόδες ανάμεσα στα παιδιά υπήρχαν ανέκαθεν και εκτός διαδικτύου. Θα θυμίσω για παράδειγμα την περίπτωση με τους emo, που ήταν “της μοδός” να αυτοτραυματίζονται τα παιδιά προκειμένου να αποδείξουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα».

Σχετικά με τα λογισμικά γονικού ελέγχου με τα οποία οι γονείς μπορούν ανα πάσα στιγμή να δουν τις κινήσεις του παιδιού τους όταν πλοηγούνται στο διαδίκτυο η κ. Ιωάννου εκτίμησε ότι δεν είναι ρεαλιστική λύση προστασίας καθώς τα παιδιά μπορεί να είναι online και εκτός σπιτιού και να συνδέονται και από άλλες συσκευές.

«Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι ειδικοί λένε “επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία”. Είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Οι γονείς δυστυχώς πολλές φορές δεν γνωρίζουν τι γίνεται επί της ουσίας στην ψυχοσύνθεση του παιδιού τους» υπογράμμισε η κ. Ιωάννου εξηγώντας πως η σύνδεση και η επικοινωνία με τα παιδιά είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να είναι ασφαλή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα