Επιφυλακτικότητα μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν για εκεχειρία στη Γάζα

Το Ισραήλ, η Χαμάς και οι διαμεσολαβητές του Κατάρ εξέφρασαν την Τρίτη την επιφυλακτικότητά τους σχετικά με την πρόοδο προς την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δηλώνει ότι θεωρεί δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σε λιγότερο από μία εβδομάδα, η οποία θα σταματήσει τον πόλεμο.

Η Χαμάς εξετάζει τώρα μια πρόταση, που συμφωνήθηκε από το Ισραήλ στις συνομιλίες με τους διαμεσολαβητές στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, για μια εκεχειρία που θα αναστείλει τις μάχες για 40 ημέρες, την πρώτη παρατεταμένη εκεχειρία του πεντάμηνου πολέμου.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η πρόταση θέλει την τρομοκρατική ομάδα να απελευθερώνει ορισμένους αλλά όχι όλους τους ομήρους που κρατάει με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων, την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις κατοικημένες περιοχές του θύλακα.

Φαίνεται όμως ότι δεν ικανοποιεί το κύριο αίτημα της Χαμάς για οποιαδήποτε συμφωνία που θα περιλαμβάνει μια σαφή πορεία προς τον οριστικό τερματισμό του πολέμου και την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Σε δηλώσεις του ο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει ήδη συμφωνήσει να σταματήσει τις μάχες στη Γάζα για το Ραμαζάνι, τον μουσουλμανικό μήνα νηστείας, που αναμένεται να ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες, στις 10 Μαρτίου.

«Πλησιάζει το Ραμαζάνι και υπήρξε συμφωνία από τους Ισραηλινούς ότι δεν θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, επίσης, προκειμένου να μας δοθεί χρόνος να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι», δήλωσε.

Τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ελπίζει ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα έχει καρφωθεί μέχρι τις 4 Μαρτίου: «Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας μου λέει ότι είναι κοντά. Είναι κοντά. Δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Η ελπίδα μου είναι ότι μέχρι την επόμενη Δευτέρα θα έχουμε κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Αλλά το Κατάρ, το οποίο έχει ενεργήσει ως κύριος διαμεσολαβητής και τώρα φιλοξενεί αντιπροσωπείες και από τις δύο πλευρές για να παρεμβαίνει στους όρους της συμφωνίας, δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη κάτι τέτοιο.

«Δεν έχουμε τελική συμφωνία για κανένα από τα ζητήματα που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας. Παραμένουμε αισιόδοξοι, όχι απαραίτητα αισιόδοξοι ότι μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι σήμερα ή αύριο. Αλλά παραμένουμε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποιου είδους συμφωνία», δήλωσε ο Majed Al Ansari, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα