Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Fed και εμπόριο

Με μικτά πρόσημα και μικρές κατά βάση μεταβολές κινήθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει των επικείμενων αποφάσεων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ αλλά και των εξελίξεων στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε οριακά σε θετικό έδαφος με ανεπαίσθητη άνοδο 0,03% ή 0,12 μονάδων στις 390,85 μονάδες. Θετικά κινήθηκαν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με άνοδο άνω του 1,5%, ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στις αυτοκινητοβιομηχανίες που υποχώρησαν κατά σχεδόν 0,9%.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, με οριακή πτώση μόλις 0,02% στις 12,417 μονάδες έκλεισε ο γερμανικός DAX, μικρές πιέσεις 0,16% δέχτηκε ο γαλλικός CAC 40 που ολοκλήρωσε στις 5.601 μονάδες, ενώ αντίθετα κινήθηκε ο βρετανικός FTSE 100 ο οποίος έκλεισε στις 7.686 μονάδες με ένα εντυπωσιακό +1.82%.

Αντίθετα, στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε απώλειες 0,59% και ολοκλήρωσε στις 21.709 μονάδες, ενώ μικρότερες πιέσεις ασκήθηκαν στον ισπανικό IBEX 35 που έκλεισε στις 9.215 μονάδες με μικρή πτώση 0,11%.

Στα βασικά νέα που εξετάζουν οι επενδυτές, οι διαπραγματευτικές ομάδες ΗΠΑ και Κίνας ετοιμάζονται για νέο γύρο συνομιλιών στη Σαγκάη, μετά την κατάρρευση των προηγούμενων το Μάιο.

Παράλληλα, αύριο και μεθαύριο συνεδριάζει η Fed, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων της, με πιθανότερο σενάριο την περικοπή 25 μονάδων βάσης.

Στην Ευρώπη, η Βρετανία προετοιμάζεται με τους ταχύτερους ρυθμούς για ένα Brexit χωρίς συμφωνία και θα είναι έτοιμη να αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντόμινικ Ράαμπ.

Στα εταιρικά νέα, αποτελέσματα ανακοίνωσε σήμερα η Ryanair, αναφέροντας πτώση 21% του καθαρού κέρδους του α’ τριμήνου λόγω χαμηλότερων ναύλων και υψηλότερου κόστους, ωστόσο επαναβεβαίωσε τις προβλέψεις της για ολόκληρο το έτος. Παρότι πάντως τα κέρδη ξεπέρασαν ελαφρώς τις προβλέψεις των αναλυτών, η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε κατά 0,72%.

Κέρδη εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο του 2019 η Heineken, τα οποία όμως δεν συμβάδιζαν με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τη μετοχή της να υποχωρεί άνω του 6%.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 936 εκατ. ευρώ, από 950 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2018, ενώ τα καθαρά έσοδα ενισχύθηκαν 5,6% στα 11,45 δισ. ευρώ. Ο συνολικός όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 3,1%, ενώ μόνο στο brand της Heineken ο όγκος αυξήθηκε κατά 6,9%.

Σχετικά Νέα