Επιφυλακτικά ανοδικά το Χρηματιστήριο

Μπροστά στην αντίσταση των 830 μονάδων βρίσκεται το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αναζητά την κατεύθυνσή του μετά την εκρηκτική άνοδο της χθεσινής συνεδρίασης και τις βραχυπρόθεσμες υπεραποδώσεις που έδωσε.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,42% στις 831,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,25% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.037,54 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,24% στις 678,70 μονάδες.

Επιφυλακτικά ανοδικά το Χρηματιστήριο

Πλήρως εναρμονισμένο με το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, το ΧΑ προσπαθεί να βρει τα πατήματά του αφενός μετά τη χθεσινή εκρηκτική ανοδική αντίδραση και αφετέρου μπροστά στην αντίσταση των 830 μονάδων. Είναι άλλωστε ένα επίπεδο που αν και το δοκίμασε χτες δεν θέλησε να το διαπεράσει, με τους αγοραστές να δείχνουν ότι παραμένουν επιλεκτικοί, ακόμη και μετά τη μεγάλη πτώση του πρώτου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου.

Η εντυπωσιακή άνοδος αρκετών τίτλων στη χθεσινή συνεδρίαση είναι ιδιαιτέρως ελκυστική για κατοχύρωση, ενώ αποτελεί και ένα βραχυπρόθεσμο “γλυκαντικό” για τις ζημίες που καταγράφουν αρκετά χαρτοφυλάκια που τοποθετήθηκαν στην αγορά μετεκλογικά. Άλλωστε, μετά από τις μεγάλες ζημίες των πρώτων δύο εβδομάδων του Αυγούστου, η κεφαλαιοποίηση χτες αυξήθηκε σχεδόν 2 δισ. ευρώ, στα 57,3 δισ. από 55,29 δισ. ευρώ την προηγούμενη.

Βέβαια, ο τραπεζικός κλάδος δείχνει να μπορεί να δώσει κάποιες αποδόσεις ακόμη, αλλά η επενδυτική εμπιστοσύνη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, την ώρα που και οι ευρωπαϊκοί δείκτες εμφανίζουν νευρικότητα. Παράλληλα, το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα και στην Ιταλία και την εν εξελίξει πολιτική της κρίση εν αναμονή της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής που έχει καταθέσει η Λέγκα.

Βέβαια, το ερώτημα είναι εάν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος έντονης διόρθωσης που μετρά ήδη τρεις εβδομάδες, ροκανίζοντας τα κέρδη από τις αρχές της χρονιάς και χάνοντας αρκετά ξένα μεσοπρόθεσμα χαρτοφυλάκια. Το τελευταίο είναι η εικόνα που δίδεται και από τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι τονίζουν ότι θα πρέπει η αγορά να δείξει ότι μπορεί να ανακόψει το πτωτικό κύμα. Μόνο έτσι μπορεί να επανεργοποιήσει κωδικούς που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τη διόρθωση των αποτιμήσεων.

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ σημειώνει άλμα 4,65%, με την Εθνική να ακολουθεί με +2,27%. Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Πειραιώς, Alpha Bank, Μυτιληναίος και Φουρλής, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Eurobank, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, ΕΛληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Cenergy, ΕΧΑΕ και Motor Oil.

Στον αντίποδα, η Titan υποχωρεί κατά 1,23%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Coca Cola, Jumbo, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

capital.gr

Σχετικά Νέα